май 19, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Moto3: Хауме Масия на първа позиция в Доха

Лидерът в шампионата Хауме Масия от екипа на Red Bull KTM Ajo ще стартира от първа позиция в клас Moto3 за Гран при на Доха. Испанецът спечели квалификацията с време 2:05,913. Той бе с по-малко от десета – 0,099 сек. по бърз от Серхио Гарсия (GASGAS Gaviota Aspar). Гарсия обаче ще стартира от питлейна, защото е наказан.

Трети стана Жереми Алкоба (Indonesian Racing Gresini Moto3) с Honda на 0,245 сек. На 0,433 сек. от лидера е съотборникът  на Алкоба Габриел Родриго.

Масия, който миналата седмица спечели Гран при на Катар на същата писта, сега бе единственият, който слезе под 2:06 мин. за обиколка. Алкоба пък изравни най-добрата си стартова позиция – 3-а, но ще стартира втори заради наказанието на Гарсия. Третият на първа редица е Родриго.

На втора редица първи се нареди Тацуки Сузуки (SIC58 Squadra Corse) на 0.494 сек. Той загуби само 6 стотни от Родриго.  До него ще бъде Андреа Миньо (Rivacold Snipers Team) на 0.706 сек., а трети е Дарин Биндер (Petronas Sprinta Racing),  който изостана само на 3 стотни.  Само три хилядни пратиха шотландеца Джон Макфий (Petronas Sprinta Racing) на трета редица. Той изостана с минималната разлика от Биндер и на 0.733 сек. от лидера.

Седем пилоти от клас Moto3 ще стартират утре в Гран при на Доха от питлейна. Те бяха обвинени в безотговорно каране по време на FP2 сесията вчера.  Педро Акоста (Red Bull KTM Ajo), Романо Фенати (Sterilgarda Max Racing), Денис Фоджа (Leopard Racing), Серхио Гарсия (GASGAS Gaviota Aspar), Стефано Непа (BOE Owlride), Дениз Ончу (Red Bull KTM Tech 3) и Рикардо Роси (BOE Owlride) получиха наказания.

Те бяха обвинени, че “карат бавно и причиняват проблеми на бързите пилоти между 15 и 16 завои“. Новакът сензация Акоста взе дебютен подиум в първия кръг за 2021 г. преди седмица.  Гарсия също бе в лидерската група за известно време. Докато и Фенати, и Фоджа спечелиха Гран При през миналия сезон.

Всички седем пилоти участваха в квалификациите, но независимо от местата си, ще трябва да започнат от питлейна утрешното състезание.