август 11, 2022

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

MotoE: Гранадо печели съкратеното състезание 2 в Катедралата

Ерик Гранадо (LCR E-Team) беше възнаграден за храбростта си в трудни условия. Бразилецът спечели победа в състезание 2 на ТТ на Ассен от Световната купа FIM Enel MotoE. На катедралата на мотоспорта, както наричат пистата, Гранадо от 4-и стана лидер само за три обиколки. Състезанието беше с червен флаг. Втори стана лидерът в класирането Доминик Агертер (Dynavolt Intact GP MotoE), а третото място на подиума спечели Матиа Касадей (Pons Racing 40).

Червен флаг бе показан заради катастрофата на Мигел Понс (LCR E-Team) след контакт от Марк Алкоба (Openbank Aspar). Пилотът на LCR бе в съзнание, беше прегледан на пистата и откаран в местната болница в Гронинген за компютърна томография към таза му.

Преди това, екшънът най-после започна с незначителен дъжд, заради който два пъти се забави старта. Касадей от четвърти на решетката, поведе в първия завой, докато Агертер отблъсна ранно предизвикателство от Матео Ферари (Felo Gresini MotoE) на Щрубен, а след това отново при Де Булт, за да завърши първата обиколка на второ място. Гранадо беше точно зад тях.

Ездачите нямаха време за губене. Заради закъсненията на старта, първоначално разстоянието от осем обиколки беше намалено до шест. Гранадо беше човек с мисия. Той изпревари Ферари в Хаарбохт в началото на обиколка 2. Той отвори пролука на Понс да го последва. Имаше кратка битка между дуото на LCR, преди Гранадо да се отърси от съотборника си и да атакува Агертер.

Невероятно, когато флаговете на дъжда отново се развяха, Гранадо мина покрай Агертер от външната страна на високоскоростния ляв завой Рамшоек. След това влезе отвътре на Касадей отново в Хаарбохт в 3-ия тур. Ферари се върна пред Понс три завоя по-нататък на комплекса Осеброекен. Това бе само началото на проблемите на пилота на LCR.

Излизайки от следващия завой – Де Щрубен, Понс беше изхвърлен от мотоциклета си. Избягайки с два мотора назад, Марк Алкоба не успя да го избегне и също катастрофира. В крайна сметка Алкоба се качи отново на машината, но тъй като първоначално Понс беше обслужен отстрани на пистата, състезанието беше спряно с червено знаме по време на обиколка 4. Както стана ясно, то нямаше да се рестартира отново, а вместо това щеше да се присъдят половин точки.

Следователно Гранадо е класиран като победител, пред Агертер, Касадей, Ферари, Николо Канепа (WithU GRT RNF MotoE), Алекс Ескриг (Tech3 E-Racing), Кевин Манфреди (Octo Pramac MotoE), Мария Ерера (OpenBank Aspar), Кевин Занони (Ongetta Sic58 Squadracorse) и Хектор Гарзо (Tech3 E-Racing).

В класирането на Световната купа Агертер вече има 158 точки, но Гранадо се приближава до него – втори със 126,5 точки, а Ferrari е трети, но със 112,5.