февруари 1, 2023

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

MotoE: Гранадо с важна двойна победа в Австрия

Интригата в Световната купа на FIM Enel MotoE е напълно завършена. Ерик Гранадо от екипа на LCR E-Team постигна две победи от две състезания на пистата в Спилберг за Гран при на Австрия. Двойният триумф на бразилеца означава, че той изостава от Доминик Агертер (Dynavolt Intact GP MotoE) само със 17,5 точки, при 50 възможни в шестия и последен кръг от сезона на трасето Мизано Марко Симончели.

Агертер завърши трети в състезание 2 в Австрия, благодарение на пропуск в последния завой, докато Мигел Понс помогна на LCR E-Team да направи дубъл в състезанието от седем обиколки.

Матия Касадей (Pons Racing 40) взе холшота от средата на първия ред. Матео Ферари (Felo Gresini MotoE) изпревари Ганадо в завой 1 и стана 2-и. Кевин Занони (Ongetta SIC58 Squadracorse) се хвърли да атакува Гранадо на завой 3. Бразилецът обаче направи по-добор излизане и остана 3-и. На спускането на завой 4, Агертер почти катастрофира при спирането. Той все пак удържа своята Energica Ego Corsa и шестото място.

Гранадо изпревари Ферари в началото на обиколка 3 и се лепна на опашката на Касадей в битката за лидерството. Той направи своя ход през завой 6 на обиколка 4. Касадей, който изпусна буквално за два завоя победата в състезание 1, се опита да си върне първата позиция от Гранадо в началото на седмата и последна обиколка. Но не успя да направи изпреварването.

Междувременно Агертер се изкачи до четвърто място, като показа цялата си обичайна скорост в края на състезанието. Все пак Гранадо можеше да се утеши от факта, че съотборникът му в LCR – Мигел Понс се изкачи до трето място и следователно печелеше ценни точки от Световната купа. Понс взе още четири точки, когато завърши атаката си в последната обиколка за второто  място на завой Завой 6.

Агертер търсеше място на подиума от своето пропадане в класирането. Касадей се защитаваше на завой 9, но не можа да задържи швейцареца зад себе си в последния завой. Агертер стана 3-и и взе солидни 16 точки.

Касадей остана 4-и, а Ферари – 5-и. Той обаче официално бе класиран девети, поради наказание от три секунди за превишаване на ограниченията на пистата. Това значи, че Алекс Ескриг (Tech3 E-Racing) зае 5-о място.

Топ 10 допълниха Шави Карделус (Avintia Esponsorama Racing), Хикари Окубо (Avant Ajo MotoE), Хектор Гарзо (Tech3 E-Racing), Ферари и Жорди Торес (Pons Racing 40).