декември 6, 2023

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

MotoE: Победи на Круменахер и Касадей на Силвърстоун

Ранди Круменахер (Dynavolt Intact GP MotoE) записа първа победа в електрическите серии. Матиа Касадей (HP Pons Los40) се справи с конкуренцията във второто състезание.

Състезание 1

Круменахер спечели първата си победа в MotoE и то на мокро. Швейцарският ездач задържа Манфреди, докато Гранадо се бори с Гарзо за подиума.

Пилотът на Dynavolt Intact GP записа името си сред победителите в Световния шампионат на FIM Enel MotoE. Швейцарецът впечатли в дъжда на Силвърстоун, за да си пробие път към челото и след това да задържи Кевин Манфреди (Ongetta SIC58 Squadra Corse) в последната обиколка, когато двамата се изправиха един срещу друг за победата.

Стартиралият от първа позиция Ерик Гранадо (LCR E-Team) завърши на подиума след зашеметяващ късен дуел с Хектор Гразо (Dynavolt Intact GP MotoE).

Първото състезание в MotoE също беше и първото в историята електрическо на пистата Силвърстоун.

Гранадо грабна холшота и поведе в обиколка 1, но Гарзо, Манфреди, Круменахер и Николас Спинели (HP Pons Los40) бяха преследвачите му. Първите двама в класирането, Жорди Торес (Openbank Aspar Team) и Матео Ферари (Felo Gresini MotoE), междувременно не постигнаха голям напредък. Ферари направи дълга обиколка като наказание от квалификацията за неспазване на жълти флагове.

Отпред Спинели беше бърз, но загуби шанса си за подиума. След това предната група станаха двамата пилоти на Dynavolt Intact, Манфреди и Гранадо, заедно с Матиа Касадей и Торес.

Последната обиколка се превърна в два дуела за подиума.

Круменахер срещу Манфреди реши победата. Швейцарецът направи впечатляваща последна обиколка, за да задържи италианеца, включително в последния комплекс, след като Манфреди имаше успех там по-рано. Зад тях драматичният дуел Гарзо срещу Гранадо се разгаряше, като бразилецът удари задната част на задните гуми на испанеца в последната обиколка, но възстанови разликата и да го изпревари.

Гарзо беше принуден да се задоволи с четвъртото място пред Торес, който стана 5-и. Касадей си осигури шесто място преди атаката на Мигел Понс (LCR E-Team) – 7-и. Ферари успя да навакса след дългата му обиколка от 12-то до 8-о място. Дуото RNF MotoE Мика Перес и Андреа Мантовани допълниха челната десетка.

Състезание 2

Надпреварата отново беше мокра, а Касадей  удържа Гранадо и спечели. Спинели победи Торес на подиума, а Круменахер отпадна

Имаше много драма в състезание 2. Но нито една за победителя: Матиа Касадей. Италианецът се измъкна начело с Ерик Гранадо (LCR E-Team) и успя да задържи бразилеца на разстояние на мократа писта, като постигна впечатляваща първа победа за годината.

За Гранадо обаче това е първият му двоен подиум за сезона след труден старт, а за 3-ия Николас Спинели (HP Pons Los40), това също е първият му подиум.

Касадей и Гранадо започнаха да правят пробив напред, но драмата бе отзад. Матео започна верижна реакция, при която редица пилоти отпаднаха, включително победителят в Състезание 1 Ранди Круменахер. Завършилият на подиума Кевин Манфреди (Ongetta SIC58 Squadra Corse) също отпадна. Съотборникът му Кевин Занони катастрофира при инцидента. Състезателите са добре, но Ферари получи още една дълга обиколка наказание за това, плюс още три секунди, което го свали до 7-о място.

В предната част Касадей беше засенчен от Гранадо. Двамата дръпнаха напред, оставяйки битка за подиума след тях. Спинели срещу Жорди Торес, срещу Хектор Гарзо и Ферари да му бъде наложено наказанието.

Гранадо опита да изпревари Касадей, но не успя да задържи лидерството. В последната обиколка бразилецът беше твърде далеч назад, за да опита отново. Така Касадей задържа първото място и с това победата. Тя беше първата му за сезона и го изкачва до трето място в генералното класиране. Гранадо е принуден да се задоволи с второто място, но взема двоен подиум.

В борбата отзад, Спинели направи невероятна победа в битката с Торес, за да стане 3-и и да вземе първия си подиум, след като преди това загуби един поради наказание. Така имаше две машини на Pons на стълбичката.

Четвърти стана Торес, след като Ферари беше наказан. Гарзо допълни челната петица