MotoE: Сензационна първа победа за Понс в Барселона
Новакът Мигел Понс (LCR E-Team) постигна фантастична победа в Световната купа на ФИМ Enel MotoE в Барселона. Това бе неговата първа победа и то с убедителната преднина от 0.531 сек., за която се бори здраво. Втори стана Доминик Аегеретер (Dynavolt Intact GP), с което се доближи на една точка от лидера в класирането Алесандро Законе (Octo Pramac MotoE). Носителят на Световната купа Жорди Торес (Pons Racing 40) стана 3-и.

Имаше драма, преди състезанието от шест обиколки да започне. Пилотът на първа позиция Ерик Гранадо (One Energy Racing) се натъкна на проблем точно преди да светнат светлините. Това доведе до забавяне на старта, тъй като той беше изваден от решетката и трябваше да тръгне от питлейна.

След старта Аегеретер взе холшота, а Понс атакува отвътре на завой 10, за да стане втори. След това Законе поведе, после пък Аегертер се върна отпред, преди Понс да стане лидер в първия ляв завой на предпоследната обиколка.

Пилотът на LCR E-Team беше много бърз и взе преднина от 0,3 сек. Тя не бе много голяма, но достатъчна. Насочвайки се към последната обиколка той удържа Аегеретер, дори и в слипстрийма. Осемте най-бързи се събраха само в 1,8 сек., но Понс остана начело. Всички се концентрираха към последното истинско място за изпреварване – завой 10.

Въпреки това, след катастрофа за Матия Касадей (Ongetta SIC58 Squadracorse) в предпоследната обиколка, на завой 10 имаше жълти знамена. Това означава, че  изпреварването е забранено. Това попари шансовете на Торес за атака от вътрешната страна на Аегеретер в последната обиколка. Точно преди това, Понс не сгреши във финалния сектор и взе първа победа MotoE. Аегеретер и Торес взеха останалите места на подиума.

Лидерът в класирането на Световната купа Законе стана 4-и, като запази предимството си пред Аегеретер непокътнато, макар и крехко – само точка. Йони Ернандес (Octo Pramac MotoE) завърши 5-и и това е най-добрият резултат на колумбиецът досега за сезона.

16-годишният Фермин Алдегер (Openbank Aspar) взе 6-то място само на 1,7 от победата. Испанецът се придвижи напред на това място, след като Матео Ферари (Indonesian E-Racing Gresini MotoE) излезе извън ограниченията на пистата в последната обиколка. Лукас Тулович (Tech3 E-Racing), Хикари Окубо (Avant Ajo MotoE) и Корентин Перолари (Tech3 E-Racing) завършиха в топ 10.

Така в Барселона стана още едно интересно състезание, с нов победител. Понс е четвърти в класирането, 18 т. след Законе. Торес е на 11 след лидера, а Аегеретер е само на точка. MotoE се връща на пистата след няколко седмици на пистата TT в Асен.

Next Post

MotoGP: Куартараро отнесе още три секунди наказание в Каталуня

Французинът Фабио Куартараро отнесе още три секунди наказание на състезанието в Каталуня. Той бе санкциониран, затова че кара с разкопчан кожен овърол и без необходимия протектор за гърдите. Така лидерът […]