септември 25, 2023

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

MotoGP: Аугусто Фернандес подписа с GASGAS Factory Racing за 2023 г

Претендентът за световната титла в Moto2 Аугусто Фернандес (Red Bull KTM Ajo) ще партнира на Pol Espargaro в чисто новия отбор GASGAS Factory Racing в MotoGP през следващия сезон.

Фернандес, който скоро ще бъде на 25 години е от Майорка. Той е най-резултатният пилон в междинния клас досега през 2022 г. с четири победи в Гран при преди старта в Арагон. Състезава се за отбора на Red Bull KTM Ajo, Фернандес се надява да даде на отбора втората си поредна титла в Moto2.

Фернандес премина през национални и европейски нива, за да опита за първи път шампионата в Moto2 през 2017 г. Той беше заместващ пилот в класа през 2018 г. Бързо прогресира, като записа три победи и общо от пет подиума през 2019 г. През 2020 г. за него беше още една образователна година, но спечели шест състезания през 2021 г., за да получи отново място в топ пет на шампионата и да попадне под внимателния поглед на Аки Айо и неговия всепобеждаващ екип.

Развитието, способностите и потенциалът на Фернандес означават, че сега той следва пътя на прогреса към MotoGP. Благодарение на чисто новия съюз с екипа на Tech3 Racing, GASGAS вече има поток от FIM JuniorGP, Moto3 и Moto2, към елита в MotoGP. Динамичната и енергична марка ще влезе в пика на Grand Prix за първи път през следващата година благодарение на синхронизирането с дългогодишния и успешен отбор на Ерве Поншарал.

Ето подробности от кариерата на Аугусто Фернандес. Все пак, испанецът ще бъде единственият новак във висшия клас за следващия сезон

24-годишният пилот от Майорка беше коронован за европейски шампион за юноши през 2014 г., преди да се състезава в Superstock 600 през 2015 г., където постигна една победа.

FIM CEV Repsol и Европейският шампионат в Moto2 беше следващото му приключение през 2016 г., преди да бъде призован от Speed ​​​​Up да направи първите си стъпки в Moto2 само една година по-късно. Той направи своя дебют на Гран при на Италия през 2017 г. и отбеляза шест точки през целия сезон, но не успя да намери място за 2018 г.

Фернандес се завърна в европейския шампионат в Moto2 и доминираше. Пет подиума, включително първа победа, в първите пет състезания за годината привлякоха вниманието на Pons HP40, който го помоли да замени Хектор Барбера. Испанецът завърши в топ 8 три пъти и дори се доближи до дебютния подиум на световно първенство на GP на Япония.

2019 г. беше неговата голяма повратна точка. Въпреки първоначалната контузия, която го принуди да не участва в Аржентина и Остин, дебютният подиум в Херес беше бързо последван от друг в Льо Ман. След това дойде първата му победа в Ассен. Последваха още две на Силвърстоун и Мизано, когато стана кандидат за титлата. Нито един подиум в последните шест състезания обаче доведе до провал.

Той започна 2020 г. като един от фаворитите за титлата, особено след като запълни празното място, оставено от световния шампион в Moto2, Алекс Маркес в EG 0,0 Marc VDS.

Въпреки това, той не успя да оправдае очакванията и завърши сезона без подиум на разочароващото 13-о място. През 2021 г. не взе победа, но се върна във форма през втората половина на сезона. Взе шест подиума в последните девет състезания. Тази форма му беше достатъчна, за да спечели място в Red Bull KTM Ajo за 2022 г., където той намери съвсем ново ниво. Четири победи и още два подиума го пратиха на върха в шампионата, шест състезания преди края.

Това бе донесе повишение в MotoGP следващата година.