май 25, 2022

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

MotoGP: Баная на първа позиция, Милър до него на първа редица в Льо Ман

Двамата съотборници от Ducati Lenovo – Франческо Баная и Джак Милър наредиха две заводски машини от Борго Панигале на първа редица в Гран при на Франция. Пеко стартира първи, а до него е Милър, който остана само на 0,069 сек. Трети остана Алейш Еспаргаро с Aprilia.

Великолепното карани в Q2 на Франческо Баная му осигури две последователни първи позиции в MotoGP за първи път този сезон. Освен това италианецът постави нов рекорд за всички времена на Льо Ман – 1:30.450. Това  е най-бързата обиколка на две колела, правена на френската писта Бугати. На практика и Милър постави рекорд, който преди това принадлежеше на Йохан Зарко (Pramac Racing) – 1:30,537, постигнат на FP3. Алейш Еспаргаро продължава забележителната си форма с трети пореден старт от първа редица.

Френските фаворити Фабио Куартараро (Monster Energy Yamaha MotoGP) и Йохан Зарко, ще стартират от втора редица.

След като пропуснаха да влязат в топ 10 на свободните тренировки, Хорхе Мартин (Pramac Racing) и Жоан Мир (Suzuki Ecstar) преминаха през трудна сесия, за да се включат в битката за първа позиция. Нито един от тях не можа да се включи групата на ранните фаворити. Затова пък още в първите стинтове Баная и Куартараро се захапаха.

И двамата искаха да направят бърза обиколка. Пеко първи закова впечатляващото 1:30,6, за да стъпи на върха. Куартараро вдигна френските фенове на крака, тъй като беше с 0.011 сек. по-бърз. Двамата се прибраха в бокса.

При вторите стинтове се появиха нови претенденти за полпозишън. Зарко беше първият мераклия, който се намърда временно на първия ред. Енеа Бастианини (Gresini Racing MotoGP) беше по-бърз от темпото на Баная в първите три сектора. За съжаление усилията му се оказаха ялови и той замени Зарко на 3-о място.

С изтичането на времето, Баная подобри времето си още веднъж, като с бързата си обиколка, счупи рекорда на две колана на Льо Ман. Той изтегли и съотборника си Милър – 2-и. Миг по-късно Алейш Еспаргаро се присъедини към тях на първия ред със своя RS-GP на 0,159 сек.

Всички погледи бяха насочени към Куартараро. Пилотът на Yamaha имаше два чисти първи сектора при последната му атака по време. Загуби в третия и в четвъртия, като остана 5-и. Към него се присъедини на втория ред сънародникът му Зарко, като и Бастианини, който раздели двамата с 5-о място.

На 7-о място се нареди Жоан Мир, който прие за компания до него съотборника си Алекс Ринс (Suzuki Ecstar). До двата мотора GSX-RR е другият завършил Q1 – Хорхе Мартин.

Денят беше разочарование за Repsol Honda. Марк Маркес се оттегли рано от атаката си със слабо време, докато Пол Еспаргаро прекъсна устрема си заради инцидента със Зарко. Двамата са съответно 10-и и 11-и. До тях е сателитният им колега Такаки Накагами (LCR Honda Idemitsu). Така три мотора Honda са на 4-а редица.