август 11, 2022

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

MotoGP: Баная печели, Куартараро с нула, героично каране на Еспаргаро

След толкова провали в състезанията, най-после Франческо Баная спечели. Той триумфира със своя Ducati в Гран при на Нидерлландия. Пеко стартира от първа позиция и водеше от старта до финала. Отборът на Валентино Роси спечели първия си подиум в лицето на Марко Безеки, а трети стана Маверик Винялес. Това е първият му подиум за Aprilia.

Баная стартира в Асен на 91 точки зад Фабио Куартараро с Yamaha и две поредни незавършени състезания. Сега нещата са други – разликата е 66 т. преди лятната пауза. Французинът катастрофира два пъти, остана с нула и съсипа състезанието на Алейш Еспаргаро с Aprilia. Последният едва се измъкна от чакъла, за да продължи. От 15-о място той стана 4-и. Баная постигна първата победа на Ducati в Ассен от 2008 г. насам.

Пеко взе холшота от първа позиция, а Куалтараро отвори широко първия завой, като позволи на Алейш Еспаргаро и Хорхе Мартин да го изпреварят.  Фабио стана веднага пак 3-и  в завой 3, а след това на изпревари и Алейш на завой 5. Той обаче си върна веднага позицията на бързия десен 6-и завой.

Куартараро дебнеше Еспаргаро и започна атака над ездача на Aprilia в завой 5 на 5-ия тур. Пилотът на Yamaha катастрофира, докато се опитваше да го изпревари. Испанецът влезе в чакъла, но се окопити и се върна на пистата 15-и. Същото направи и Куартаарро, но беше последен. След финала французина отиде в бокса на Aprilia да се извини не  своя съперник.

Бедите на Куартараро не свършиха. Той влезе в бокса и обясни, че има вибрации в мотора. След това се върна на пистата, но направи жесток хайсайд, излизайки от завой 5 в 13-та обиколка. Това е първото му отпадане в състезание след Валенсия 2020.

Новакът Марко Безеки бе избрал меката задна гума за своят VR46 Ducati. Той устоя на натиска на Хорхе Мартин от Pramac Ducati, който искаше Безеки да направи грешка.

Битката на подиума придоби нов обрат в 17-та обиколка, когато слаб дъжд започна да вали върху половината на пистата на Асен. Темпото на Мартин спадна, а Маверик Винялес с Aprilia стана 3-и.

Джак Милър с другия заводски Ducati изтърпя наказание дълга обиколка за блокиране на Винялес, сега пак се опита да го натисне. Маверик обаче устоя.

Краткият дъжд не попречи на Баная да дръпне напред с близо две секунди, за да спечели третата си победа за сезона. След финала Пеко поздрави феновете на Валентино Роси на трибуната, тъй като на Ассен Доктора спечели последната си победа.

Беззеки не направи грешка и спечели първия си подиум в MotoGP и първия за отбора VR46. Винялес регистрира първия си подиум с Aprilia, една година след последния си с Yamaha през уикенда, когато реши да напусне японския производител за 2022 г.

Алейш Еспаргаро остана 15-и след инцидента с Куартараро. С героично каране той проби до 4-о място. Забележително ще остане двойното му  изпреварване в последния завой на Брад Биндер и Джак Милър от вътрешната страна. Сега Алейш е само на 21 точки от Куартараро в класирането.

Биндер грабна 5-ото място от Милър след лек контакт между двамата. Той бе, когато Еспаргаро ги изпревари. Хорхе Мартин остана 7-и. От 14-о място на старта Жоан Мир завърши осми на своя Suzuki. Той оцеля преди състезанието при контакта с Мигел Оливейра от KTM, докато беше на мястото си на решетката. После имаше и още един контакт с Лука Марини от VR46. Оливейра беше 9-и, а Алекс Ринс стана 10-и.