февруари 4, 2023

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

MotoGP: Бастианини за първи път на полпозишън, бие с 23 стотни Баная

За първи път Звяра или Енеа Бастианини ще стартира от полпозишън във висшия клас. Той даде най-добро време на квалификацията за Гран при на Австрия на пистата Ред Бул Ринг. На първа редица са още двамата пилоти на Ducati Lenovo – Франческо Баная и Джак Милър. Машините на Ducati окупираха първите четири места на квалификацията.

За първи път след Гран при на Америка, Алейш Еспаргаро се озова в Q1. Тъй като и Куартараро, и Баная изглеждаха в добра форма, преминаването в Q2 беше всичко, което имаше значение. Преследващият титлата испанец беше този, който постави първите два жалона на сесията, заедно с по-малкия си брат Пол Еспаргаро (Repsol Honda), който се нареди втори само на 0,045 сек.

Най-добрата обиколка на Лука Марини (Mooney VR46 Racing) при първия му стинт го прати 3-и. Първите трима бяха на 0.068 сек. един от друг седем минути преди края на Q1. След това се разигра драма на завой 2, когато Марко Безеки (Mooney VR46 Racing) и Алекс Маркес (LCR Honda Castrol) катастрофираха един след друг. За щастие и двамата са невредими. Алейш Еспаргаро подобри обиколката си с няколко десети, за да влезе в Q2 място. Но не всичко беше свършило.

Марини беше в летяща обиколка, когато Фабио Ди Джанантонио (Gresini Racing MotoGP) стана втори. Марини загуби време през втората половина на обиколката и не успя да победи колегата си от Ducati за второто промоционално място. Тъй като никой друг не заплашваше първите двама, Алейш Еспаргаро беше в безопасност. Към него за трансфер в Q2 се присъедини Ди Джанантонио.

Милър направи най-добро време – 1:29.164. Темпото беше повишено във вторите летящи обиколки. Еспаргаро излезе на върха с 1:29.032, преди Милър да постави 1:28.898, най-бързата обиколка за уикенда досега.

След това обиколката на Еспаргаро беше отменена. Испанецът стана 5-и. Той бе зад Бастианини, Йохан Зарко (Prima Pramac Racing) и Жоан Мир (Suzuki Ecstar). Куартараро и Баная бяха съответно 6-и и 12-и. Последният все още не е дал време, след като отвори широко новия шикан на завой 2.

Пеко беше първият, който се появи с нов комплект гуми с мека задна Michelin и стана втори. Заводските мотори Ducati заеха 1-2, 0.101 сек. разделяха Милър и Пеко. След това италианецът във форма беше на върха на времената с 0,102 сек. след щурмуващия втори опит. Куартараро успя да стана само 5-и. Скоро мина 6-и, тъй като Маверик Винялес (Aprilia Racing) го измести.

В същото време Звярът – Бастианини дебнеше. Той избухна и успя да победи времето на Баная с 0,024 сек. Така спечели първата си полпозишън във висшия клас, за да оглави армадата на Ducati начело на стартовата решетка.

Победителят в състезанието на Ред Бул Ринг за 2021 г. Хорхе Мартин (Prima Pramac Racing) ще стартира 4-и. Той е пред действащия световен шампион Куартараро, който отново е първият пилот в клаисрането, който не кара Ducati. Зарко ще стартира шести заедно на един ред със своя сънародник.

Трио испанци са на третия ред. Това са Винялес и Мир – 7-и и 8-и, а 9-и е Алейш Еспаргаро. Той отиде на това място, защото обиколката му беше отменена за превишаване на ограниченията на пистата на завой 8. Ди Джанантонио стана 10-и.