май 25, 2022

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

MotoGP: Бастианини чупи рекорда преди да разбие своят Ducati в Льо Ман

Енеа Бастианини от Gresini Racing счупи рекорда за обиколка за всички времена на пистата Льо Ман. Това стана само момент, преди да разбие своето Ducati във втората тренировка на Гран при на Франция на пистата Льо Ман. Италианецът завърши с две десети от секундата пред Алейш Еспаргаро от Aprilia Racing и Алекс Ринс от Suzuki Ecstar.

В FP1 най-бърз бе Пол Еспаргаро (Repsol Honda). Той постигна 1:31.771, като бе по-бърз с 0.109 сек. пред сънародника си Алекс Ринс (Suzuki Ecstar), който бе начело дълго време в първата сесия на изпълнената с инциденти сутрешна сесия в Льо Ман. Франческо Баная (Ducati Lenovo) оформи челната тройка.

Във втората 45-минутна сесия Баная също беше най-бърз. След това обаче Алейш Еспаргаро зае първото място с 1:31.574 по време на атаките за време, симулиращи квалификация. След това Бастианини отбеляза 1:31.523. Това време обаче не бе зачетено, защото пилотът отсече напряко Chemin Aux Boeufs или завой 9 и завой 10, но постигна 1:31.148 точно преди карирания флаг.

Веднага след като подобри рекорда на Йохан Зарко от 2018 г., италианецът се разби. Той загуби контрол на  предната част при шикана на завои 3 и 4. По-късно Алейш Еспаргаро започна по-бърза обиколка, но остана втори, след като постигна 1:31.350. Ринс подобри времето си от първата сесия и даде 1:31.445 – трето време в последната сесия в Льо Ман.

Денят бе изпъстрен с инциденти. Може би най-зрелищният обаче, когато Йохан Зарко от Pramac Racing изстреля своето Ducati на завой 2, но мина през чакъла и отново се върна на пистата. Той постави 1:31.508 в последната си обиколка, за да завърши деня четвърти в домашната си Гран при. Неговият сънародник и лидер в шампионата Фабио Куартараро (Monster Energy Yamaha MotoGP™) завърши шести с 1:31.640.

Между тях 5-и беше Баная, само на 5 хилядни пред шампиона – 1:31.635. Най-бързият от пилотите на KTM беше Брад Биндер (Red Bull KTM Factory Racing) – 7-и. Жоан Мир (Suzuki Ecstar) беше 8-и, с време за обиколка, което постави на втория си мотор. Той разби първия GSX-RR след тежко падане в чакъла на Le Musee – завой 7. Пол Еспаргаро е в комбинираните времена в топ 10 – 9-и заради времето си от FP1. Хорхе Мартин (Pramac Racing) е девети в FP2 и 10-и като цяло.