февруари 4, 2023

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

MotoGP: Двама шампиони в Honda! Как се представиха предишните двойки?

Осемкратният световен шампион Марк Маркес и носителят на титлата за 2020 г. Жоан Мир ще са в един тим. Така те се присъединяват към Валентино Роси и Хорхе Лоренсо, Кейси Стоунър и Ники Хейдън

След месеци на спекулации, вече официално е  потвърдено, че Жоан Мир ще премине в отбора на Repsol Honda през 2023 г. Той ще си партнира с осемкратния световен шампион Марк Маркес. Двойката е едва петата изцяло шампионска в един отбор в историята на MotoGP. Ето кои са техните предшественици – четирите предишни звездни двойки в ерата на MotoGP.

Кейси Стоунър и Ники Хейдън

През септември 2008 г. беше потвърдено, че американецът Ники Хейдън напуска Honda след десет години. Той трябваше да се присъедини към австралиеца Кейси Стоунър в Ducati. Световните шампиони на MotoGP за 2006 и 2007 г. станаха първите съотборници, които имат титла във висш клас, откакто дойде ерата на MotoGP през 2001 г. Задържайки двугодишното си партньорство, Стоунър спечели седем победи и още 10 класирания на подиума, докато Хейдън се бореше да се адаптира към много различния Desmosedici след десетилетие с Honda. Покойният „Кентъки Кид“, както го наричаха, взе два подиума през 2010 г., включително трето място зад победителя в състезанието Стоунър в Арагон. Това е единственият път, когато двамата застанаха на подиума заедно в екипа на Ducati.

Валентино Роси и Ники Хейдън

В края на сезона Кейси Стоунър напусна тима от Болоня, за да отиде в Repsol Honda. Остави свободно място в заводския отбор на Ducati. На негово място се появи деветкратният световен шампион Валентино Роси. Доктора се обедини с Хейдън за втори път в кариерата си, след като двамата прекараха една година заедно в Honda през 2003 г. Освен това двамата се събраха отново като съотборници с Хейдън, който сега вече бе сложил короната на световен шампион за 2006 г. Това обаче бяха трудни две години за фабриката в Болоня. Роси успя да се класира само три пъти на подиума, а Хейдън само един в техните 36 състезания заедно.

Валентино Роси и Хорхе Лоренсо

Досега това е най-известната шампионска двойка в историята на MotoGP. Тяхното съперничество е завинаги гравирано със златни букви в аналите на висшия клас. Роси се завърна в заводския тим на Yamaha с Лоренсо, след като спечели световния шампионат в MotoGP през 2012 г. Това бе втората титла на Лоренсо във висшия клас, добавяйки допълнителен елемент към вече студените им отношения в периода от 2008 до 2010 г. Двамата се бориха от 2013 до 2016 г., като завършиха първи и втори (1-2) в седем отделни състезания, като основната точка на възпламеняване в отношенията идва през 2015 г. Битката за Световното първенство стигна до финалния кръг за първи път от девет години, като двойката беше разделена само от седем точки. Лоренсо взе титлата – третата му корона във висшия клас. След това той напусна тима , за да отиде в Ducati в края на 2016 г. Това бе дори след като двойката завърши един след друг в класирането на шампионата два пъти поред.

Хорхе Лоренсо и Марк Маркес

Този дует беше обявен за „дрийм тиим“ на Repsol Honda, но бързо се превърна в кошмар. Хорхе Лоренсо премина от Ducati към Honda и се свърза с Марк Маркес за първи път преди шампионата в MotoGP за 2019 г. Двамата бяха ожесточени съперници откакто Маркес влезе във висшия клас през 2013 г. Много се говореше как двамата ще могат да съжителстват. Маркес имаше най-доминиращия сезон в кариерата си, спечелвайки титлата с рекордните 420 точки. Лоренцо имаше година, която би искал да забрави с поредица от катастрофи и последващи контузии, които го принудиха да се оттегли на края на сезона.

Изгочник motogp.com