февруари 29, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

MotoGP: “Капитанът” на Aprilia Еспаргаро бие Баная в последната обиколка на Силвърстоун

Алейш Еспагаро (Aprilia Racing) овладя променящите се условия на Силвърстоун, за да излезе на перфектната позиция за атака в последната обиколка, за да победи Франческо Бания (Ducati Lenovo).

Така MotoGP се завърна с гръм и трясък след лятната пауза в Гран при на Великобритания. Италианецът Баная водеше в по-голямата част от състезанието, като Еспаргаро догони фабричното Ducati отпред. Действащият шампион обаче се радва да вземе 20 точки, тъй като съперникът му за титлата Марко Безеки (Mooney VR46 Racing) отпадна, докато следваше Баная на 2-ро място.

Брад Биндер (Red Bull KTM Factory Racing) стана 3-и, като успя да се пребори с Aprilia на Маверик Винялес и Мигел Оливейра (CryptoDATA RNF MotoGP).

Гран при на Великобритания бележи началото на втората половина на сезона. Триото, което са бори за титлата, поднови битката. Пистата беше суха, но шансът за дъжд добави допълнително напрежение на решетката.

Марко Безеки стартира от полпозишън, но светкавичен старт направи Джак Милър (Red Bull KTM Factory Racing) от средата на първия ред, а Безеки гледаше преследваше австралиеца. Баная стана 3-и, като се справи с Алекс Маркес (Gresini Racing MotoGP) и Маверик Винялес.

Баная се възползва от първата си възможност да изпревари Безеки и погна Милър. Безеки обаче се озъби на Баная. Върна си позицията и двамата започнаха битка. Баная атакува Милър и поведе.

Безеки го последва и прати австралиеца 3-и, в лапите на Алекс Маркес. Баная и Безеки започнаха да се откъсват.

Алейш Еспаргаро беше човек с мисия. Пилотът на Aprilia си проби път срещу Маркес на 3-то място и беше най-бързият на пистата. Малка грешка на завоя Стоу имаше големи последствия за Безеки. Той я повтори, но този път загуби сериозно контрол на предницата и падна. Катастрофата на италианеца прати Еспаргаро 2-и и Брад Биндер – 3-и. Баная даде газ на своето Ducati и ускори темпото, преследван от Aprilia.

Междувременно Винялес си проби път срещу Брад Биндер,  с което вкара два мотора Aprilia в топ 3. След това Винялес продължи да хваща водещата група с Биндер, закопчан за задното му колело. Седем обиколки преди края дъждът заваля на завой 15 и Aprilia се отдръпна леко. Биндер мина пред него. Еспаргаро си проби път напред, а Баная намали темпото.

Еспаргаро хвана италианеца, докато Биндер започна да отстъпва. Мигел Оливейра се появи от нищото, за да хване водещата група. В последната обиколка Биндер надделя над Оливейра, за да се класира на 3-и, докато Баная бягаше. Еспаргаро направи невероятен ход на изхода на завоя Копс, за да пробие италианеца. Испанецът тръгна в защита надолу по правата Хангар. Той отчаяно се опитваше да преодолее пилота на Aprilia, но нямаше път. Еспаргаро не остави място на шампиона, оставяйки го втори. Баная обаче увеличи преднината си в шампионата.

Брад Бинтер също показа впечатляваща защита и отблъсна Оливейра за последното място на подиума. Винялес стана 5-и, което направи три мотора Aprilia в топ 5. Хорхе Мартин (Prima Pramac Racing) стана 6-и и доближи Безеки на второ място.