февруари 4, 2023

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

MotoGP: Контузеният Мир ще пропусне Гран при на Сан Марино

Жоан Мир от Suzuki Ecstar претърпя ужасяваща катастрофа в първата обиколка на Гран при на Австрия миналата неделя на пистата Ред Бул Ринг. Първите тестове и рентгенови снимки, извършени в медицинския център на пистата, непосредствено след катастрофата, разкриха малка фрактура на талусната кост на десния му глезен. След като се прибра у дома в неделя вечерта, Мир премина допълнителни прегледи в Андора.

Вчера Мир посети д-р Хуан Гарсиас в болница Хуанеда Мирамар в Палма де Майорка, където се подложи на компютърна томография и допълнителен ядрено-магнитен резонанс, тъй като лекарите искаха да изключат увреждане на костите на главата на лявата кост, както и на дясната.

Въпреки издаването на по-окуражаваща диагноза от очакваното, д-р Хуан Гарсиас откри увреждане на връзките и костите от дясната страна и препоръча повишено внимание. Той посъветва Мир да си вземе пълна почивка през следващите 15 дни. Това означава, че пилотът няма да може да се състезава в Мизано.

„Пациентът имаше нараняване на талокалканеалните връзки с малка костна авулзия. Стабилна тибиофибуларна става, но с костна контузия на главата на талуса. В този случай тибиофибуларната става е стабилна и няма тотална нестабилност в ладиевидната кост.”

Мир ще бъде подложен на още един скенер, за да се оценят травмите след 15-дневната почивка. Трябва да се определи курсът на лечение. Ако се е възстановил и  отговаря на изискванията, Мир може да опита да кара в Арагон.

През следващите дни Suzuki и Dorna ще оценят най-доброто решение за Misano.

Джоан Мир: „След като преминах няколко теста, лекарите ме посъветваха да си взема 15 дни почивка и да направят още едно изследване след този период. За съжаление ще пропусна състезанието в Мизано, но съм уверен, че мога да се върна в Арагон. Искам да благодаря на Dainese и AGV, че ме защитиха и избегнаха по-сериозна контузия след тежката катастрофа, която претърпях в неделя. Беше труден сезон, но съм убеден, че ще се върнем по-силни, за да донесем още добри моменти на моя отбор и на всички вас, които ме подкрепяте”.

Ливио Супо – мениджър на отбора: „Много съжалявам за Жоан. Проблемите продължават да възникват през този труден сезон. Във всеки случай трябва да останем оптимистични. Катастрофата беше наистина голяма и в крайна сметка контузията е сериозна. Но можеше да бъде и по-лоша. Така че нека бъдем позитивни и да видим как ще се възстанови през следващите 15 дни. Да се надяваме да бъдем готови за Арагон”.