май 24, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

MotoGP: Кръчлоу близо до договор с Yamaha за 2021 г.

Кал Кръчлоу потвърди, че е близо до споразумението за тестов пилот на Yamaha в MotoGP за 2021 година. Той е готов да сложи край на кариерата си в MotoGP на финала на сезона в Портимао през следващия уикенд и да се присъедини към Yamaha като тест ездач за 2021 г.

След като загуби мястото си в LCR Honda от Алекс Маркес, англичанинът беше изразил интерес да се премести в Аprilia. Той искаше да се намърда на мястото на наказания за четири години Андреа Яноне за употреба на допинг.

Въпреки това, подобно на Андреа Довициозо, Кръчлоу е отказал шанса да кара RS-GP.

Кръчлоу каза: “Истината е, че имам доста напреднали преговори с Yamaha. Мисля, че в много близко бъдеще ще постигнем споразумение, от което и двете страни да са доволни. Това е проект, от който се интересувам много и ще ми хареса след този сезон. Той е базиран на познанията ми в MotoGP. Вече информирах Аprilia, че нняма да следвам повече техните предложения и проектът им.“

Кръчлоу не отговори на въпрос дали му е предложена резервна роля за смяна на контузения шампион на MotoGP Марк Маркес през следващия сезон.

35-годишният пилот обаче каза: “Както казах, аз съм в преговори с Yamaha и съм сигурен, че ще постигнем споразумение, от което ще съм доволен. Вярвам, че съм взел правилното решение. Трябва да следвате сърцето и чувствата си. Избрах по-различен начин от това, което всички очакваха.”

Преди да се състезава за Ducati и Honda, Кръчлоу имаше дълга връзка с Yamaha, спечелвайки световната титла през 2009 г. в Суперспорт. След това постигна три победи в WSBK. През 2011 г. Кал направи дебют с Yamaha във висшия клас. Последваха три сезона в MotoGP с Tech3, където има 6 подиума.

Британецът има три победи с Honda в MotoGP. Този и следващия уикенд ще отбележат края на състезателната кариера на Кръчлоу. Той е единственият британски пилот след Бари Шийн, който спечели състезание от висшия клас.

Маверик Винялес и Фабио Куартараро приветстваха новината, че Кръчлоу е в напреднали преговори с Yamaha като тестов пилот за сезона 2021 в  MotoGP 2021.

Двамата са единодушни, че Кал е точно това, от което се нуждае отборът на Yamaha в момента.

Британецът ще замени Хорхе Лоренцо, който се присъедини към Yamaha в скъпоплатена сделка, след като обяви оттеглянето си от шампионата през 2019 г. Бяха повдигнати доста въпроси за отсъствието му по време на ограниченото време за изпитване през 2020 г..

За разлика от това, въпреки че Кръчлоу е претърпял натоварена с доста травми програма за 2020 г., той е печелил подиуми, а преди и състезания. Кръчлоу е мотивиран да се представи добре в проекта, който следва.

Перспективата за пристигането на Кръчлоу в „семейството на Yamaha“ със сигурност е зарадвала Куартараро. Французинът предполага, че Yamaha е загубила посоката си на развитие на M1 в решаващ момент. Замразяването на внедряването на нови части я оставя с по-малко възможности за 2021 г.