февруари 4, 2023

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

MotoGP: Кръчлоу твърди, че календарът от 21 кръга е „твърде много“ за отбори

Тестовият пилот на Yamaha в MotoGP Кал Кръчлоу казва, че календарът от 21 кръга за 2023 г. ще бъде „труден“ за персонала на отборите и смята, че броят на състезанията е „твърде много“.

Британецът се върна в състезанията за екипа на RNF за последните шест кръга на 2022 г. Той замести Андреа Довициозо, който се оттегли след Гран при на Сан Марино през септември.

Кръчлоу се оттегли от шампионата след сезон 2020, но замести контузения Франко Морбидели в Petronas SRT миналата година на GP на Щирия и Австрия. После за кратко замени отстранения Маверик Винялес във на Великобритания и Арагон в заводския отбор на Yamaha.

Трикратният победител в състезание от MotoGP ще се върне към ролята си като тестов пилот за японския производител през следващата година. Тъй като календарът нараства с допълнителен кръг, той казва, че увеличаващият се брой състезания прави сезона „труден“. Кръчлоу смята, че 18 Гран при, колкото имаше през сезон 2017, са достатъчни.

Кръчлоу коментира: „Лично аз мисля, че е твърде много. Ако говорите с пилотите, бих казал, че тези, които също имат семейство, мисля, че е трудно. Но тези, които нямат приятелка, на които не им пука, които са млади, ситуацията е различна. Аз лично смятам, че 18 старта са достатъчни. Но това е лично мнение. Не съм човекът, който пише правилата и казва къде отиват или не. Винаги ще има някой, който да замести другия пилот. Ако кажат, че ще има 30 Гран при, ще има хора за 30 състезания.“

Според него, същото е въздействието върху персонала на екипите. Ако някой не е доволен, винаги ще има някой друг, който да го замести.

Според Кръчлоу, ще има и влияние на въведените 21 допълнителни спринт състезания, които ще се проведат през следващата година. Той заяви, че въпреки че състезателите се „отнасят добре към повечето стартове“, това ще бъде „дълъг път“ за другите членове на отбора.

Организаторите на MotoGP от Dorna Sports потвърдиха новия формат през август. Според него спринтовете ще са на всяка една Гран при през 2023 г. Те ще са в събота на половин дистанция от основното състезание, с половин точки. Няма обаче да имат никакво отношение към реда на решетката за главния старт в неделя, както е във Формула 1 и World Superbikes за съответния спринт.