май 19, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

MotoGP: Лука Марини прави дебют със скок нагоре

Италианският пилот Лука Марини ще направи своя дебют в MotoGP. За него това е осми сезон в световния шампионат, но и сериозна стъпка нагоре.  За Марини това е година на големите промени. Той прави скок от Moto2, а от екипа на SKY VR46 Avintia Racing се доверява на 23-годишния пилот.

Вече писахме, че пилотът от Урбино ще дебютира в MotoGP с новия си отбор, който бе представен миналата седмица и ще си партнира с Енеа Басианини в Avintia Esponsorama Racing.

Тимът ще използва мотоциклети Ducati. Бастианини е пилот, срещу който Марини се бори в последните кръгове на Moto2 за титлата миналия сезон. Сега  двойката за пореден път готова за дуел в битката за „Новак на годината“. Тази титла в последните две години спечелиха Фабио Куатараро (Monster Energy Yamaha MotoGP) и Брад Биндър (Red Bull KTM Factory Racing).

Марини е едно от най-очакваните попълнения от феновете на MotoGP.

През 2021 г. ще кара GP Desmosedici с екипа на SKY VR46 Avintia. Италианецът вече има седем сезона опит в пистата на световното първенство. Сега има възможност да блесне във висшия клас. Той ще трябва да се отърси от това, че е известен като полубрат на Валентино Роси, тъй като се стреми да направи име сред елита на спорта. Е, не е без значение и опеката и лансирането му от страна на Доктора.  Самия роси го смята за един от сериозните му наследници.

Марини направи първите си стъпки като професионален ездач в CIV и участва в шампионатите на ФИМ CEV Repsol, както в Moto3, така и в европейския Moto2. Добрите резултати му отвориха вратата за световния шампионат. Той бе заместващ пилот в Гран При в Сан Марино в Moto3 и Moto2. Лука подписва първия си договор като постоянен пилот през 2016 г. в средния клас за Forward Team и а-ха да стане Новак на годината.

По време на втория си сезон в Moto2, италианецът не успя да кара редовно, по ред причини. Избра промяната и подписа за SKY Racing Team VR46. И каква промяна стана! Спечели първите си 4 подиума … Дойде и първата му победа в Гран при на Малайзия.

През третата си година в междинната категория Марини два пъти стигна до подиума и спечели две състезания, в Бурирам и Мотеги.

Марини отново беше сред фаворитите за короната Moto2 през 2020 г. със SKY Racing Team VR46.

Той водеше пакета на преследвачите на титлата през голяма част от шампионата. Въпреки това, неприятна катастрофа в квалификацията за Гран при на Франция взе своето. Италианецът завърши 17-и, губейки преднината си за титлата. Въпреки битката с контузията и осигуряването на второ място в Портимао, Марини не можа да стигне отново до върха. Завърши на второ място в шампионата, което се оказа на стойност като злато, тъй като му отвори вратите към MotoGP.

Лука ще дебютира с SKY Racing Team VR46 с шампиона Бастианини като съотборник. Сега има два въпроса. Ще видим ли най-добрата версия на Марини в MotoGP? Ще бъде ли следващият Новак на годината? Ще го разберем, когато се качи за първи път на неговия Desmosedici на първия официален тест в Катар, в началото на март.