февруари 4, 2023

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

MotoGP: Надеждите за титлата са живи! Баная печели, Куартараро е 3-и

Титлата в MotoGP за 2022 г. ще се реши на последния старт във Валенсия след две седмици. Въпреки че лидерът Франческо Баная (Ducati Lenovo) спечели фентестичната си 7-а победа за сезона за Гран при на Малайзия, той не успя да триумфира с короната на пистата Сепанг.

Втори стана Енеа Бастианини (Gresini Racing MotoGP), като донесе на Пеко и Ducati двоен успех. Световният шампион обаче е все още Фабио Куартараро (Monster Energy Yamaha MotoGP), който стана 3-и. Така французинът запази надеждите си за короната живи, макар и възможностите му да са твърде крехки.

Преди старта беше ясно, че за да стане шампион, Пеко Баная трябваше да спечели, а Куартараро да не стъпи на подиума. Е, това не се случи. Французинът стана 3-и и макара и с 23 точки изоставане, той има шанс да се бори за титлата на пистата Рикардо Тормо във Валенсия.

Баная тръгна 9-и и стана първи. Куартараро бе 12-и и стана 3. Пеко се изстреля след старта до 2-о място. Хорхе Мартин (Prima Pramac Racing) задържа първото от полпозишън. Куартааро също направи страхотен старт и беше 5-и в първата обиколка, като изпревари съотборника си Франко Морбидели и Алейш Еспаргаро (Aprilia Racing). Бастианини, другият мераклия за титлата, беше 3-и след Пеко.

В края на обиколка 2 Мартин беше на 0,8 сек от Пеко. Бастианини беше точно зад съотборника си от 2023 г. на 3-о място. Марк Маркес (Repsol Honda) остана на 0,7 сек. от Бастианини 4-и, а Куартараро на още 0,6 сек. – 5-и. Грешка в обиколка 3 доведе до изоставане на Алейш Еспаргаро на 14-о място.

Куартараро изпревари Марк Маркес в началото на обиколка 5 в завой 1. Сега разликата, която Фабио трябваше да преодолее до Бастианини и съперника за титлата Баная, беше на 2,4 сек. Двамата италианци бяха на 1,2 секунди от лидера Мартин.

Седмата обиколка бе огромна драма за Мартин. Испанецът падна на завой 5 и предаде щафетата на Баная. При това положение, разликата на Пеко с Куартараро ставаше 23 точки. Близо, но недостатъчно, за да се реши титлата днес. Пък и Бастианини „се катереше по гърба“ на Пеко.

Куартараро беше на 2,8 секунди от водещото дуо, но заплахата идваше от преследващия го италианец Марок Безеки, каращ Mooney VR46 Racing Ducati. Новакът на годината за сезон 2022 беше начело на мощна група. Ако Безеки надделее над Куартараро и Баная, за да спечели състезанието, това би било достатъчно за Пеко последния да спечели титлата в Малайзия.

Тогава дойде критичен момент. На завой 4, в 11-ата обиколка 11, Бастаинини беше отвътре, направи късно  спиране и премина пред Баная за лидерството в състезанието. Куартараро все още беше 3-и, на 2.7 сек. Безеки изоставаше само с 0.5 сек от своя приятел от VR46 Academy и съперник за титлата.

Седем обиколки преди края Бастианини и Пеко бяха заключени заедно. Безеки бе точно зад Куартараро. Баная изглеждаше с по-добро темпо и на завой 15, точно преди да останат шест обиколки, Баная отново поведе.

Щеше ли Бастианини да отмъсти? Ако Безеки надделее над Куартараро и Пеко остане начели, това ще бъде световен шампион. Всичко беше на карта. За да добави още към осезаемото напрежение, Куартараро започна да печели над дуото на Ducati отпред.

Разстоянието до задното колело на Бастианини от предната гума на Куартараро беше 1,6 сек. Четири тура преди края Пеко водеше с 0.4 сек., Бастианини беше на 1.6 сек. пред Куартараро.

Надеждите на Алейш Еспаргаро за титлата намаляваха с напредването на обиколките. В своето Гран при №300 той беше 11-и.

Три обиколки преди края ситуацията беше непроменена. И това продължи до края. Добрата новина за El Diablo беше, че Безеки се отдалечи на 2.4 сек.

Последната обиколка в Малайзия. Пеко и Бастианини бяха разделени минимално. Със сигурност последният нямаше да направи атака на този етап. Бастианини не предприе агресивно движение, но беше малко близо за атака. Пробва да скъси дистанция. От това обаче нищо не се получи.

Баная запази хладнокръвие и взе победата, за да вземе преднина от 23 точки до финала на сезона във Валенсия. Бастианини беше на 0,2 секунди от победата, за да завърши на второ място. Куартараро свърши феноменална работа, за да завърши състезанието на трибуната, за да остане с шанс да запази короната си в MotoGP.

Устремът на Безеки към подиума не се осъществи напълно, но 4-о място за италианеца беше фантастично свършена работа. Алекс Ринс (Suzuki Ecstar) завърши в челната петица. Победителят от Австралия беше на 1,5 сек. по-напред от шестото място Джак Милър (Ducati Lenovo). Австралиецът направи страхотно завръщане от 14-о място на стартовата решетка, за да помогне на Ducati Lenovo печели титлата на отборите.

Марк Маркес завърши състезанието 7-и. Зад него беше Брад Биндер (Red Bull KTM Factory Racing), а Йохан Зарко (Prima Pramac Racing) и Алейкс Еспаргаро (Aprilia Racing) затвориха топ 10.