февруари 2, 2023

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

MotoGP: Официално – спринтови състезания във всяка Гран при през 2023 г.

FIM, IRTA, MSMA и Dorna Sports вече могат да обявят нов спортен формат, който ще бъде въведен за шампионата MotoGP от 2023 г. Спринт състезания ще бъдат въведени във всички Гран при. Това ще създаде вълнуваща, наситена с екшън програма за феновете във всеки ден от състезателен уикенд на MotoGP и поддържане на последователен формат в целия календар.

Тази идея бе обсъждана още преди началото на сезона. За това вече писахме. Сега вече е официално приета.

Спринтовите състезания ще се провеждат в 15:00 часа в събота на всяко Гран при и ще бъдат приблизително 50% от цялата дистанция на състезанието. Спринтът процедура на решетката. Спортните правила ще бъдат същите като на цялото състезание от Гран При в неделя.

В спринтовите състезания точките ще се присъждат, както следва:

1-ва позиция: 12

2-ра позиция: 9

3-та позиция: 7

4-та позиция: 6

5-та позиция: 5

6-та позиция: 4

7 позиция: 3

8 позиция: 2

9 позиция: 1

Спринтовите състезания няма да определят решетката за Гран при състезанието. Състезателите трябва да са свободни да се състезават в събота, без да е необходимо да се взема предвид позицията им в неделната решетка. Решетките както за спринта, така и за състезанието от Гран при ще бъдат от квалификацията, която ще запази своя формат Q1-Q2.

Въвеждането на спринтовите надпревари позволява всеки ден от състезателния уикенд да предложи на феновете и излъчващите телевизионни канали, възможно най-доброто изживяване на пистата и извън нея. Така действието на пистата в петък, събота и неделя е фокусирано върху максималното зрелище, за да покаже най-доброто от MotoGP. В допълнение, новият формат ще предостави повече възможности за ангажиране на фенове, телевизионни оператори и медии в рамките на събитието и ще увеличи интереса към клас MotoGP, без да намалява този на Moto2 и Moto3.

Състезателните уикенди през 2023 г.

Клас MotoGP ще има две тренировки в петък, които ще бъдат с по-голяма продължителност. Комбинираните класирания от тези сесии ще определят директните участници в Q2, гарантирайки повишена значимост и експозиция на петък.

В събота сутринта клас MotoGP ще има една 30-минутна свободна тренировка (подобно на настоящата FP4), последвана от Q1 и Q2 за квалификации. След това спринтовата надпревара ще бъде в 15:00 ч., създавайки невероятна гама от екшън на пистата в MotoGP в събота.

Неделята ще остане спектакъл за феновете и телевизионните оператори със състезанията Moto3, Moto2 и MotoGP за съответната Гран при. Целта също така ще бъде MotoGP да бъде последното състезание в неделя на всеки кръг. Това ще позволява подобрена церемония на подиума, празненства на пистата и възможност за нахлуване на фенове на трасето на всяко място.

Сесиите на MotoGP ще бъдат последните от всеки блок, допълнително стандартизирайки формата на състезателния уикенд. Ще се поддържа същия ред по време на всяко събитие. Moto3 ще бъде последван от Moto2, следван от MotoGP.