декември 1, 2023

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

MotoGP: Прераждането на Маверик Винялес

В Aprilia изгря и нова звезда – Маверик Винялес. Само 12 месеца, след като беше уволнен от Yamaha, звездата на пилота блесна отново.

Маверик Винялес от Aprilia Racing свикна мотора и започна щурм. Беше 4-и на Заксенринг и преследва местата на подиума. После имаше проблем с устройството за височината, заради което се оттегли. Но после направи последователни подиуми на Асен и след това Силвърстоун.

Изглежда, че испанецът най-накрая влезе в синхрон с Aprilia RS-GP и сега показва признаци, че е отново във предишната си форма в MotoGP. Тази форма, с която се бореше за титлата с Yamaha.

Това е поредица от резултати, която кара някои да се питат дали една първа победа за фабриката в Ноале в Австрия е просто реална. Преди 12 месеца Винялес беше уволнен от Yamaha след безпрецедентна поредност от събития. Те се разиграха именно на Ред Бул Ринг.

Отношенията между пилота и тима вече се бяха влошили и той трябваше да напусне японската марка в края на сезона. Това бе година по-рано от планираното. После бе установено, че Винялес целенасочено е превишил оборотите на своята Yamaha M1 в явен опит да взриви собствения си двигател.

Момент на лудост, който за съжаление опетни цялото му време, прекарано с фабриката в Ивата. Отрази се и на репутацията на Винялес като пилот.

Една година по-късно обаче тази репутация е възстановена благодарение на семейното чувство на Aprilia. Разхождайки се през падока, е очевидна промяната в бившия световен шампион в Moto3 спрямо предходната година. Сега той излъчва увереност и той сам го признава.