май 19, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

MotoGP промени формата на теста в Катар

Съюзът на отборите в MotoGP (IRTA), Международната мотоциклетна федерация (ФИМ) и организаторите на шампионата (Dorna Sport) обявиха променен формат на единственият предсезонен тест през 2021 година.

Той ще се състой на катарската писта „Лусайл“, където трябва да се проведе и първият кръг за годината на 28 март. Първоначално тестът трябваше да е с продължителност от три дена в периода 10-12 март, но след като първите два теста в Малайзия бяха отменени заради обявеното извънредно положение свързано с коронавирус пандемията в азиатската страна, организаторите решиха да добавят още три изпитателни дни в Катар. Те ще са в периода 5-7 март, като в първия от тях участие ще могат да вземат само тестови пилоти и новобранци в кралския клас.

На срещата бе обсъдена и възможна промяна в дата на Гран При на Катар, което да бъде проведено с една седмица по-рано, което ще позволи на отборите на останат в страната след края на изпитанията и да се избегне потенциално повторение на събитията от миналата година. Тогава всички отбори и пилоти се бяха прибрали в Европа след края на предсезонните тестове, но избухването на коронавирус пандемията и наложените задължителни карантини за всеки влизащ в Катар доведоха до отмяната на надпреварата в клас MotoGP.

Друга причина, която би довела до промяна в дата на ГП на Катар е фактът, че на 28 март трябва да се проведе и Гран При на Бахрейн във Формула 1, което също ще бъде откриващ кръг и също както и старта в Катар се провежда на изкуствено осветление. За момента обаче, Гран При на Катар остава с непроменена дата.