юни 23, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

MotoGP: Първи мачпойнт на Жоан Мир и Suzuki

Със сензационната си първа победа в Гран при на Европа, Жоан Мир (Suzuki Ecstar) сега има първи „мачпойнт“ да спечели титлата. Може да го направи още тази неделя (15 ноември), в Гран при на Валенсия. Нещата изглеждат доста обещаващи за световния шампион в Moto3 за 2017 г. А и за екипа на Suzuki, който преживява прераждане.

Заводският тим от Хамамацу има невероятен сезон през 2020 г. До края на шампионата има само два старта – във Валенсия и в Португалия, в които тимът може да атакува титлата. Сега Suzuki Ecstar се цели в тройната корона в MotoGP – при пилотите, отборите и конструкторите. Suzuki не са печелили във висшия клас от 2000 г., когато шампион стана Кени Робъртс. Сега, 20 години по-късно, японският производител е фаворит и за трите корони.

Мир е с 37 точки пред Фабио Куатараро (Petronas Yamaha SRT). Съотборникът му Алекс Ринс също е в надпреварата за световен шампион за 2020 г.

Подиум за Мир, независимо къде завърши някой другот мераклийте за короната, ще му донесе титлата във висшия клас. В отборното първенство Suzuki Ecstar изпреварва с 82 точки Petronas Yamaha SRT и може да вземе тази титла преди финала на сезона и в Портимао, ако има повече от 45 точки преднина след финала в неделя.

В класирането при конструкторите е малко по-различно. Там само 7 точки разделят Suzuki и Ducati, а Yamaha отстъпват с 25 точки на трето място. Победа за Мир или Ринс във Валенсия също може да донесе на Suzuki титла, тъй като само по-напред класиралия се пилот на производителя взима точките.

Няма съмнение, че Suzuki са блестящото явление в MotoGP през 2020 г. и и тройната корона ще бъде напълно заслужена. Ако всичко се развива по план, Мир, Ринс и заводските мотоциклети GSX-RR ще влязат през 2021 г. като безспорни световни шампиони.

Това обаче все още не е даденост. MotoGP е най-непредсказуемият спорт на планетата. Със сигурност, нито Мир, нито Suzuki ще отстъпят. Така че ни очакват два напрегнати уикенда.