април 19, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

MotoGP: Роси ще реши какво ще прави през 2022 г. след 6-7 старта

Днес Академията VR46 трябваше да прави тестове на пистата Алгарве в Портимао. Те обаче бяха отложени поради лошо време. Валентино Роси и компания отложиха изпитанията за следващата седмица.

Стана ясно, че Валентино Роси ще вземе решение за бъдещето си в MotoGP след „6-7 състезания“ от сезон 2021. „Дошло е време  VR46 да помисли за създаване на отбор в MotoGP“.  Това твърди мениджърът на VR46 Academy и дългогодишен помощник на Доктора – Учо Салучи пред SkySport.it.

Легендарната кариера на Доктор Роси може да свърши тази година. Той има само едногодишен договор с  Yamaha за сателитния отбор Petronas.

“Много ще зависи много от състезанията. След 6-7 Гран при ще видим дали Роси се забавлява и колко е конкурентен. Тогава ще ще направим избор”,  казва директорът на Sky Racing Team VR46 Алесио Салучи.

Второто голямо решение ще бъде дали Роси ще влезе във висшата класа със собствен проект през 2022 г. Сега VR46, който леко „се бърка“ в управлението на екипа на MotoGP, като помага да се развива по-малкия доведен брат на Роси – Лука Марини в Avintia Ducati този сезон.

Марини е третият пилот на VR46 Academy, който е достигнал MotoGP, след Франко Морбидели и Франческо Баная. Пилотите от Moto2, които са в отбора – Марко Безеки и Челестино Виети са следващите.

„Нашите момчета от VR46 израснаха  по-бързо от очакваното. Дойде моментът да мислим за създаване на отбор в MotoGP“, потвърди Салучи. „Пътят е дълъг, стъпката, която трябва да се направи, е важна и от икономическа гледна точка, предстоят ни важни месеци. Не знаем с кой мотор да влезем в MotoGP. Със сигурност всички знаем, че сърцето ни е с Yamaha.”

Настоящият договор на Yamaha с Petronas изтича този сезон. Това беше основната причина Роси да има само едногодишен договор. Двете страни обаче са сигурни, че той ще бъде продължен.

Това обаче не изключва възможността VR46 да се докопа до мотоциклетите на Suzuki. Действащите световни шампиони все още търсят сателитен партньор, а Роси като шеф е отлична инвестиция. От Aprilia също все още не са намерили клиентски екип.

Деветкратният световен шампион Роси завършва на подиума на MotoGP поне веднъж на сезон, след като дебютира през 2000 г. Но не е спечелил състезание от Асен 2017 г.

Ако VR46, който се отказва от проекта си Moto3, за да се концентрира върху Moto2 и Марини в MotoGP през този сезон, през 2022 г. нищо чудно да има отбор на Доктора. Ако Роси иска да се състезава, то той може да бъде един от пилотите на своя отбор.

Днес VR46 Academy трябваше да правят тестове в Алгарве. Лошото време в южната част на Португалия обаче принуди Доктора и неговите протежета да отложат двудневния си тест за следващата седмица.

Салучи потвърди, че проливният дъжд е объркал нещата: „Трябваше да тръгнем за Портимао, но вместо това мислим за отлагане на тестовете в Академията за следващата седмица. Сега метеорологичните условия са наистина катастрофални. Ако трябва да отидем в Португалия и след това да не можем да направим нищо, предпочитаме просто да преместим датата. “