май 25, 2022

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

MotoGP: Сезон 2022 започна с представянето на Gresini Racing

Първият тим за новия сезон във висшия клас на световния шампионат  – Gresini Racing MotoGP, беше представен днес чрез стрийминг. Екипът, основан и развит от покойния Фаусто Грезини, се завръща в MotoGP като независим отбор след седем години отсъствие в тази му роля.

Проектът се ръководи от собственика на отбора Надя Падовани Грезини – съпругата на Фаусто и се подкрепя от Gresini Racing. Този сезон в семейството влиза Енеа Бастианини, който вече стъпи на подиума миналата година с Ducati. Към него се присъедини друг италиански пилот и новак в MotoGP – Фабио Ди Джанантонио.

И двамата пилоти ще се състезават на борда на Ducati Desmosedici GP21 през 2022 г. Това е машината на производителя от Болоня от миналата година. Този  мотоциклет двамата пилоти успяха да видят миналия ноември в Херес де ла Фронтера. Бастианини вече доказа, че може да бъде изключително конкурентоспособен с новия си мотор. От друга страна Ди Джанантонио трябва да се адаптира във висшия клас, но показа страхотни индикации на бързина за предстоящия дебютен сезон.

Ди Джанантонио, сега с №49 в предната част на своята машина, ще бъде първият, който ще излезе на пистата в първия тест на Сепанг. Тази тестова сесия е запазена изключително за новобранците на MotoGP. Екшънът на пистата ще започне на 31 януари с тридневен „шейкдаун“, където екипът със светлосини цветове вече ще бъде сред протагонистите.

Енеа Бастианини: „Новите цветове на мотора са много специфични. Когато го видях за първи път ми се стори малко странно, но сега, когато го зърнах вече на живо, мога да кажа, че е невероятен. Толкова страхотен мотор не може да бъде друг, освен бърз! След около 20 дни тръгваме за тестовете. За щастие това е само кратко време, защото съм твърде развълнуван да се върна на моят Ducati. Вече се запознах с екипа по време на първия тест. Всъщност се познаваме по-добре и можем да работим заедно. Твърдо мога да кажа, че имам супер отбор. Мисля, че ще бъде много интересен сезон. Сигурен съм, че ще постигнем страхотни резултати. Нямам търпение шампионатът за да започне!”

Фабио Ди Джанантонио: „2022 г. е първата ми в MotoGP и ще бъде страхотно! Имам много да уча, очакванията ми са да се развивам състезание след състезание и кой знае, може да успея да направя дори някои страхотни постижения. Ще започнем с тестове на пистата. Отиваме в Малайзия и Индонезия след това. Нямам търпение да яздя отново този красив звяр. Зимната ваканция винаги е твърде дълъга, броим дните, часовете! И мотора е грандиозен, може би най-красивият, който съм карал, най-красивият, който съм виждал. С този уникален основен цвят изглежда като мотоциклет от 70-те, ретро стил. Ще бъдем разпознаваеми със сигурност. Особено, оригинално, красиво. Уникална емоция”.

Надя Падовани Гресини, собственик на екипа: „Най-накрая представяме проект, в който силно вярвахме и за който работихме без прекъсване през последната година. Много сме мотивирани и в крайна сметка бяхме първият MotoGP отбор, който се представи. Вярвам, че нашите мотоциклети са красиви и се надявам, че всички останали също ще ги харесат. Бих искала да мисля, че Фаусто ни гледа отгоре и се гордее със семейството си. Почти няма разлика между тестови и работни екипи, ние сме едно семейство. Трябва да кажа, че Дига и Енеа са в страхотна форма и са нетърпеливи да започнат. Целта ни е да бъдем сред главните герои в падока.“

Снимки Gresini Racing