юни 23, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

MotoGP: Стартът в Индия излиза от календара за 2024 г., заменя го Казахстан

MotoGP не се очаква да се завърне в Индия през 2024 г. поради проблеми с местния промоутър. На негово място, на септемврийския му слот ще бъде в Казахстан.

Според информация на сайта Motorsport.com., промоутърът не е платил задължения на различни доставчици.   Шампионатът направи дългоочаквано посещение на пистата Буд в покрайнините на Делхи миналата година. Това беше част от разширяването на сериите в Южна Азия. Състезанието мина страхотно, въпреки няколко организационни и  визови проблеми в навечерието на събитието.

През последните няколко месеца обаче имаше несигурност относно второто издание на Гран при на Индия. Местните доклади сочат, че промоутърът Fairstreet Sports не е платил задълженията си към определени доставчици, включително Dorna. Ръководителите на Dorna са поставили краен срок до 20 май за Fairstreet да навакса с плащанията. Това изглежда трудно ще стане, след като се вземат предвид предишни забавяния. Сега изглежда сигурно, че състезанието в Индия няма да се проведе тази година.

Вместо това MotoGP ще проведе първото Гран при на Казахстан на 20-22 септември. Dorna и FIM преди това не разкриха нова дата за състезанието на Sokol International Racetrack. Те обявиха преди дни, че казахстанското състезание е отложено за неопределено време от 14-16 юни поради наводнения в региона. Имаше несигурност как MotoGP ще успее да участва в събитието при натоварения график за 2024 г., с 11 кръга, планирани през втората половина на кампанията от август до ноември.

 

Предстоящото напускане на  Индия обаче удобно отвори малко място в календара. Казахстан вече е готов да отбележи началото на тройка – три поредни състезания, която ще включва и стартове в Индонезия и Япония.

През последните месеци Dorna направи няколко посещения в Сокол, а също и в Алмати, най-населеният град в Казахстан, с намерението да се увери, че цялата необходима инфраструктура е налице. Проверките вече бяха положителни, с изключение на дългото пътуване, което повечето участници ще трябва да правят всеки ден, като се има предвид, че пистата се намира на около 75 км от хотелските зони.

Според Dorna решението е взето, но договорните крайни срокове препоръчват да се изчака до падежа на плащането от Индия, около 20 май, преди FIM да може да направи официално съобщение. С изключение на по-нататъшни промени, календарът на MotoGP за 2024 г. вече ще включва 20 кръга, същият общ брой като през 2023 г.

Сериите първоначално разкриха рекорден календар от 22 кръга за 2024 г., но отмяната на Гран при на Аржентина, а сега и състезанието в Индия, върна броя им до 20. Аржентина беше отпадна от графика поради съкращения на държавните разходи при новия президент на страната.

motoclub.bg