MotoGP: Статистика на паданията и катастрофите през 2021 г.

Стефан Илиев

Както всяка година, така и в края на този сезон, в сайта motogp.com бе пусната статистика на паданията в MotoGP. В това влизат данните за това кой е катастрофирал най-много, на кои завои са регистрирани най-много падания, сесиите, при които има най-много падания. Също така има класация по падания на съсъстезание, по класове, както и броя на паданията между 2010 и 2021 г.

Топ катастрофи за всички класове

Графиката показва кои ездачи са катастрофирали най-много по време на сезон 2021 в класовете MotoGP, Moto2 и Moto3. Икер Лекуона (Tech3 KTM Factory Racing) оглави таблицата с 26 катастрофи, като осемкратният световен шампион Марк Маркес (Repsol Honda Team) е втори с 22 въпреки пропуснатите четири състезания. Арон Канет (Aspar Team Moto2) и Кайто Тоба (CIP Green Power) бяха най-големите катастрофаджии в класовете Moto2 и Moto3.

Статистика за паданията във всички класове

В сравнение със сезони, които са имали поне 18 кръга от 2014 г. насам, през 2021 г. всъщност са регистрирани най-малко катастрофи във всички класове – 950. Това обаче все още е със 125 повече от най-малкия брой, който са регистрирани между 2010-2011 г. През 2010 г. станаха 825 катастрофи в MotoGP, Moto2 и 125 куб. см.

По-лесна сравнителна графика на общия брой падания от 2010 до 2021 г. може да се види в графиката по-долу.

И след това, по-долу, графиките са разделени между MotoGP, Moto2 и Moto3/125 куб. см.

Падания по сесия и клас

Не е изненадващо, че и в трите класа, най-много катастрофи има в състезанията – 297. Интересното е, че във FP3 и на трите класа, има втория по брой катастрофи – 157. Причината са по-ниските сутрешни температури и състезателите, които натискат по-здраво, както го правят в квалификацията, за да се опитат да влязат в Q2. Вероятно това са водещите фактори защо този брой е по-висок от тези в другите сесии.

Падания по завои (първите три)

По-долу може да се видят трите най-горещи точки за падане през 2021 г. Няма спор за това кой завой е на първо място, но може би вторият с най-много катастрофи може да е изненада за някои.

  1. Завой 3, Льо Ман – 37 падания
  2. Завой 1, Заксенринг – 22 падания
  3. Завой 16, Мизано Марко Симончели (Емилия-Романя) – 20 падания

Next Post

Големите битки за титлата между съотборниците в мотоциклетната Гран при

В моторните спортове се твърди, че първият съперник е твоят съотборник. Същият отбор, еднакви машини и оборудване, равни условия. Ето че от motogp.com някои съперничества и битки за титлата в […]