февруари 25, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

MotoGP: Суперзвезди на мотоциклетизма дефилират на Фестивала на скоростта в Гудууд

Легендарни пилоти и мотоциклети от MotoGP се появиха на Фестивала на скоростта в Гудууд. Състезатели от миналото като Кейси Стоунър и Кевин Шванц са  само част от тези, които участваха в уникалното събитие, което демонстрира най-доброто от моторния спорт във всичките му аспекти.

Дъждът в първия ден не помрачи настроението на фестивала. В началото  феновете видяха отблизо и се срещнаха с действащи пилоти от MotoGP. Това бяха Пол Еспаргаро (GASGAS Factory Racing Tech3), Микеле Пиро (Ducati Lenovo), Мика Калио (Red Bull KTM Factory Racing) и Лоренцо Савадори (Aprilia Racing). Те се отправиха към Хълма на своите машини за 2023 г. Към тях се присъедини Дакота Мамола, яхнал Honda с ливрея на LCR Honda Castrol.

Много от легендите на MotoGP също се появиха. Един от тях беше световният шампион на 500 куб. см от 1993 г. Кевин Шванц. Американецът направи легендарна фигура, докато се изкачваше по хълма на своя мотоциклет, спечелил шампионата. Към него се присъединиха бивши пилоти като световния шампион в 500 кубика от 1987 г. Уейн Гарднър и техните колеги – легендите Ранди Мамола и Кени Робъртс младши.

Появи се и флотилията от машини 2023 г.

Групата на легендите се допълни от друго познато лице – Кейси Стоунър. Австралиецът не е непознат за Гудууд. Той се завръща през 2023 г. като част от специалния контингент на пилоти от MotoGP, карайки мотора си от 2008 г. като спортен номер 1.

Действащият шампион Франческо Баная (Ducati Lenovo) и съотборникът му Енеа Бастианини също участваха в спектакъла. Към тях се присъедини и Брад Биндер от Red Bull KTM Factory Racing. Той бе част от събитието още в първия ден.

От екипа GASGAS Factory Racing Tech3 Пол Еспаргаро застана до Аугусто Фернандес, а Мигел Оливейра от екипа на CryptoDATA RNF MotoGP се присъедини към колегата си от Aprilia – Раул Фернандес.

По-късно се появиха още легенди, включително Джакомо Агостини, Мик Дуън и Алекс Кривие.

Всички от MotoGP бяха базирана в Ballroom Paddock близо до Drivers’ Club. Това е перфектното място, което позволява на феновете страхотен преглед на екипите, подготвящи машините.

В последния ден – неделя слънцето отново изгря и героите от миналото и настоящето отново се появиха на фестивала на скоростта в Гудууд. Последният ден на действие създаде някои сериозни спомени и подбра повече от няколко емблематични момента.

Първи действащият световен шампион на MotoGP Франческо Баная се изкачи нагоре по Хълма рамо до рамо с първия световен шампион на Ducati в MotoGP – Кейси Стоунър. Появи се другата легенда Мик Дуън и много между тях.

В неделя Баная оглавяваше героите на настоящето. Към него се присъединиха съотборникът му Енеа Бастианини, Брад Биндер, Аугусто Фернандес, Раул Фернандес, който беше навън с Aprilia Racing и други. Повечето от тях бяха за първи път на фестивала.

След това дойдоха легендите. Стоунър се завърна на машината си от 2008 г. и се отправи към хълма заедно с Багная в един наистина важен момент. И с тях, както и с пълната флотилия от 2023 ездачи.

Появата на  Джакомо Агостини, Кевин Шванц, Уейн Гарднър и  Ранди Мамола с LCR Honda Castrol беше нещо специално. С тях бяха Кени Робъртс младши, Алекс Кривие, Фреди Спенсър…

Като цяло, това беше една от най-специалните и вълнуващи група ездачи, които някога са се насочвали към Хълма наведнъж.

Но това не беше пълната група!

Заедно с тях бяха иконата на Формула 1 Себастиан Фетел, управляващ собствения си Williams-Renault FW14B, който спечели короната през 1992 г. с Найджъл Менсъл. Четирикратният шампион Фетел също направи демонстрацията, използвайки устойчиво гориво. Той се присъединява към редиците в застъпничеството за устойчивост в моторните спортове, нещо, което е застъпено и предстои в MotoGP. Спортът преминава към минимум 40% гориво без изкопаеми горива от следващия сезон, нарастващо до 100% до 2027 г.

След това мигновено емблематично каране,  част от каймака на света на две и четири колела се събраха за последното действие за деня. Пилотите в MotoGP за 2023 г. и легендите се събраха още веднъж. Този път дестинацията беше Гудууд Хаус и емблематичният момент на балкона. Дуън беше облечен в костюми и ботуши за случая.

Паркирайки машините си отпред и подкрепени от тематичната музика на MotoGP за допълнително настроение, всички пилоти се отправиха вътре в къщата и се изкачиха до балкона за няколко интервюта и да помахат на тълпата. Стоунър, Спенсър, Робъртс младши и Аугусто Фернандес се изправиха пред микрофона, за да се обърнат към феновете, чакащи долу. Така завърши фестивала – със заслужени аплодисменти.

Това обаче не беше краят. Стоунър реши, че ще се качи още веднъж към хълма, но с 500-кубиковият Pepsi Suzuki. Така запечати събитието като наистина уникална комбинация от моторни спортове, машини, спортисти, икони, шампионати и шампиони.