февруари 23, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

MotoGP: Фернандес ще премине в RNF Aprilia MotoGP през 2023 г

Раул Фернандес е близо до финализиране на договора си с отбора на RNF Aprilia MotoGP през 2023 г. Беше постигнато споразумение с KTM за освобождаването му от настоящия му договор. Съобщението направи сайта Motorsport.com.

Вторият в Moto2 за 2021 г. се влезе в MotoGP през 2022 г. с Tech 3 и KTM. Фернандес искаше да се присъедини към сателитния отбор на Yamaha RNF – Petronas SRT, но не успя. KTM го задържаха при себе си, въпреки че имаше клауза за откупуване от половин милион евро.

Фернандес имаше труден дебютен сезон на RC16. Той спечели само пет точки с най-добър резултат от 12-то място в Германия. Тази сутрин Фернандес се е срещнал с главния изпълнителен директор на KTM Стефан Пиерер, за да обсъдят настоящия договор.

Преди няколко месеца Пиерер удължи договора на Фернандес за още една година до края на 2023 г. KTM поиска повече от милион евро за испанеца, за да се откаже от сделката, както той желаеше. Това изглеждаше почти невъзможно, но и двете страни вече постигнаха по-приятелско споразумение, което ще гарантира напускането на Фернандес от KTM в края на 2022 г.

Това ще позволи на Фернандес да се премести в RNF Aprilia за 2023 г., като сделката вероятно ще бъде удължена до края на 2024 г.

Фернандес имаше сериозни предложения да се върне в Moto2 от Marc VDS и Pons Racing за следващата година, както и от отбори в световния шампионат по супербайк.

В момента не е ясно кой ще партнира на Фернандес в RNF. Предишният фаворит Мигел Оливейра засега не е сигурен. Оливейра загуби мястото си в заводския отбор на KTM. Н края на годината ще бъде заменен от Джак Милър. На португалецът беше предложено да премине в Tech 3, но той не искаше да се върне в отбора, с който спечели две Гран при през 2020 г.

Проектът Tech 3 беше освежен за 2023 г., тъй като дъщерната марка на KTM – GasGas на практика ще стане нов производител, макар и само по име, тъй като Tech 3 ще управлява KTM с фабрични спецификации.

От KTM не изключиха Оливейра да остане в Tech 3 заедно с Пол Еспаргаро – чието назначение беше обявено в петък на Ред Бул Ринг.