февруари 1, 2023

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

MotoGP: Франко Унчини се оттегля от шеф на безопасността в Гран При на FIM

В края на сезон 2022 легендата на MotoGP Франко Унчини ще се оттегли от ролята си на шеф по безопасността в Гран при на FIM. Той бе невероятен защитник на безопасността на мотоциклетистите в продължение на почти четири десетилетия. Влиянието на Унчини върху спорта е огромно.

Унчини започва кариерата си на писта в световния шампионат в клас 250 куб. см през 1976 г.. Взема първите си подиуми и победи, и е подгласник на шампиона през следващия сезон. Той се мести във висшия клас за 1979 г., като взе подиум като новобранец и още три години след това. През 1982 г. Унчини печели шампионата в клас 500 куб. см със седем подиума, от които пет са победи. Така  записва името си в книгите на спортната история на Гран при.

След оттеглянето му от състезанията, ролята на Унчини в падока се превърна в застъпник на сигурността. Неговото присъствие като представител на пилотите, бе да работи за по-добри условия за безопасност от средата на 80-те години нататък. Той беше избран от състезателите да ги представлява като техен делегат по безопасността от 1993 г.

Оттогава присъствието на Унчини непрекъснато нарастваше. Италианецът беше назначен за служител по безопасността на FIM Grand Prix през 2013 г. Това още повече увеличи влиянието му върху спорта. След десетия си сезон като служител по безопасността, той се оттегля. Оставя наследство, което ще бъде трудно съпоставимо, след като е посветил кариерата си на подобряване на безопасността за колегите си състезатели и легендите на MotoGP в продължение на почти четири десетилетия.

Новият служител по безопасността на FIM за Гран при беше обявен на специална пресконференция във Валенсия. Това Бартоломе Алфонсо, чиято кариера започва като маршал на писта в Харама. После се премества и започва в световния шампионат на ФИМ, като координатор на времеизмерването. По-късно поема поста Директор на състезанията в Dorna Sports. Следващата глава в кариерата на Алфонсо бе да стане генерален мениджър на пистата Лусаил в Доха, преди да бъде назначен за управляващ директор на пистата Моторланд Арагон през 2008 г.

През 2018 г. Алфонсо става генерален мениджър на Racing Loop, разработвайки проекти за писти и моторни спортове в различни части на света. Той работи с местни промоутъри и органи на FIM и FIA. Алфонсо е член на комисията по шосейни състезания на FIM от 2012 г.

Тъй като Франко Унчини се пенсионира, FIM, IRTA и Dorna Sports му благодариха за десетилетията му работа и отдаденост.