февруари 2, 2023

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

MotoGP: 10 неща, които не се знаят за Жоан Мир

Ето някои по-малко известни факти за Жоан Мир. Пилотът от Майорка преминава към заводския отбор на Honda през 2023 г. Това беше потвърдено официално.

Мир смени Suzuki с Honda от догодина, но отдавна се говореше, че той преговаря с Repsol Honda за съотборник на Марк Маркес. Днес новината беше потвърдена от HRC. Както вече писахме, това ще бъде петият път, когато двама световни шампиони споделят един бокс в MotoGP.

Нека опознаем Мир малко по-добре!

  1. Мир има №36 на предната част на мотоциклета си от дебюта си в световния шампионат през 2015 г. Той го смята за свой щастлив номер, тъй като това е номерът, който братовчед му Жоан Перело носеше по време на състезателните си дни в 125 кубика през 2010 г. и 2011 г.
  2. Не е необичайно ездачите да имат ритуал преди състезанието. Мир не е по-различен. Когато облича кожения си овърол, той първо слага десния си ботуш и ръкавицата. Той също докосва главата си преди да излезе на пистата. Качва се на мотора от лявата страна. Любопитно е, че той заряза стария ритуал преди състезание да носи синьо бельо, тъй като смяташе, че му носи лош късмет след редица катастрофи и слаби резултати.
  3. Уменията на пилота от Майорка на пистата могат да се видят от всички. Но колкото и добър да е световният шампион от 2020 г. на пистата, той все още няма лиценз за управление на мотоциклет.

  1. Мир може да разчита на своя треньор и помощник Томас Комас да бъде с него на всяко състезание. Той също така призна, че трикратният световен шампион и настоящ тестов състезател на KTM Дани Педроса ще бъде част от екипа – мечтания му треньор.
  2. Пилотът на Suzuki е голям фен на футбола, като Барселона е неговият предпочитан отбор, въпреки че е от остров Майорка. Все пак след успеха си през 2020 г., Мир посети домашния стадион на отбора на Майорка.
  3. Мир е горд семеен мъж. Той се ожени за съпругата си Алехандра през 2021 г. Той смята, че тя, плюс баща си, кръстника си и други членове на семейството са тези, които са го довели до мястото, на където е днес. Що се отнася до децата, засега той има само Дакота, Кърби и Бруно – неговите кучета, за които да се грижи.
  4. Мир също има известен музикален талант. Признава, че може да свири мелодия на флейта!
  5. Част от по-младото поколение таланти, Мир беше един от многото фенове, превърнали се в пилоти, които бяха вдъхновени от Валентино Роси. Не е изненада, че в MotoGP Легендите той е начело в списъка за перфектния съотборник за Мир.
  6. Емблематичното изпреварване на италианеца срещу Хорхе Лоренцо в Каталуния през 2009 г. е любимият момент на Мир от историята на MotoGP. Жоан би искал да се състезава в Лагуна Сека, сцената на едно велико състезание между Кейси Стоунър и Роси.
  7. Какво би направил Мир, ако трябваше да стане двукратен световен шампион? Той обеща, че ще заложи на нов външен вид и ще боядиса косата си в бяло, ако отново бъде коронясан за крал във висшия клас.