февруари 1, 2023

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

MotoGP: Gresini Racing представи новите си цветове и пилотите за 2023 г.

Gresini Racing стана вторият отбор в MotoGP, който разкри своите нови цветове за 2023 г. на презентация днес. Беше представен и новият пилот Алекс Маркес.

Отборът, основан от Фаусто Грезини, се радваше на сериозен пробив през сезон 2022 с Енеа Бастианини. Той спечели за тима четири победи и беше един от кандидатите за титлата през по-голямата част от годината.

Миналата година беше първата от 2014-а насам, в когато Gresini се кандидатира като истински независим отбор, след като прекъсна връзките си с Aprilia като негов фабричен екип в края на 2021 г.

Успехът на Gresini Racing дойде след смъртта на Фаусто Гресини през зимата на 2021 г. Двойният световен шампион на 125 кубика и един от най-влиятелните хора в падока загуби живота си през февруари същата година след битка с COVID-19.

Отборът продължава партньорството си с Ducati през 2023 г., като Алекс Маркес, завършил два пъти на подиума в MotoGP, се присъединява към екипа заедно с Фабио Ди Джанантонио, който ще е за втора година.

На представянето в Италия мотоциклетът Gresini MotoGP беше разкрит. Той запазва цветовата си схема от 2022 г., но с по-видно червено на Ducati заедно със светлосиньото.

Сезон 2022 не беше лесен, но и много успешен.  Има само едно нещо, което може да се направи, за да се вдигне още повече летвата – да се подготви методично новият сезон. Той започна днес с представянето на обновения екип на MotoGP. Новостите са доста.

Започва се със спецификацията на машината Desmosedici за 2022 г. с нови цветове. Има повече от емблематичното Ducati червено с модерна нотка, съчетано с лъскаво перлено  светлосиньо. Тоиз цвят придава още повече сила на вече красивия и печеливш мотоциклет.

Пристигането на Алекс Маркес със сигурност е най-голямата новина. Испанският пилот ще бъде подпомаган от Донатело Джованоти като инженер на пистата и Андреа Матиоли – инженер по данните. Алекс наследява останалата част от отбора, който миналата година отбеляза четири победи заедно с Бастианини.

От другата страна на бокса е Фабио Ди Джанантонио. При него новост е идването на новия шеф на екипа  Франки Карчеди, който работеше в Suzuki. Наскоро отборът имаше частен тест във Валенсия. Много скоро ще се види целия отбор в действие в официалния тест през февруари в Сепанг.

Алекс Маркес каза: „Чувството беше страхотно. Откакто се присъединих към отбора се вълнувам за предстоящата година.  Имах възможност да карам с Ducati за един ден във Валенсия. Потенциалът е налице, но не бях на границата. Има още възможности и трябва да ги разберем и да се възползваме от тях. Но първото усещане беше много хубаво. Знаем, че този мотор може да се бори за шампионата.“

Фабио Ди Джанантонио, който работи с новия шеф на екипа Франки Карчеди през 2023 г., допълни: „Направихме теста във Валенсия, който мина много добре. Имаме добри очаквания за изпитанията в Малайзия, за да тестваме някои нови части.“

Бастианини беше приет във фабричния отбор на Ducati, заедно със световния шампион Франческо Баная за 2023 г.

Маркес дебютирайки в MotoGP през 2020 г. с фабричния отбор на Honda. Той преживя две трудни години с LCR през 2021 г. и 2022 г., което го принуди да търси работа другаде. Той тества GP22, с който ще се състезава тази година във Валенсия, веднага след финала на сезона през ноември. Тогава Маркес затрупа похвали за мотоциклета, признавайки, че се е почувствал „веднага като у дома си“ с него.

Неговото място в LCR беше заето от бившия пилот на Suzuki Алекс Ринс, който подписа двугодишен договор директно с Honda.

Ди Джанантонио имаше скромна кампания за новак с Gresini. Той взе първа позиция при тежки условия в Муджело. Най-добрият му резултат е 8-и в Германия. Завърши годината 20-и с 24 точки.

Gresini Racing ще бъде един от четирите отбора, представители на Ducati на стартовата решетка през 2023 г., заедно с фабричния отбор, Pramac и VR46.

Надя Падовани – собственик на отбора казва: „Много сме много развълнувани за това ново приключение. 2022 беше невероятна във всяко отношение, но идеята е да продължим да се подобряваме и да изненадваме конкурентите. Ние сме млад екип с голяма амбиция. Фабио ще има шанса да демонстрира целия си потенциал през втората си година, а Алекс няма търпение да се върне на пистата сцената… Ние ще направим всичко възможно, за да сме сигурни, че и двамата могат да успеят. Днес се завръщаме към нормалната работа с такава важна презентация и с хората, които се присъединиха към нас. Голямо благодаря на спонсорите и целия екип, които работиха усилено, за да сме готови.”