март 26, 2023

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

MotoGP: Pramac Ducati разкрива ливреята за 2023

Отборът на Pramac Racing е най-новия екип на MotoGP, който разкри цветовата си схема, с която ще се състезава през 2023 г.

Отборът Pramac Ducati е собственост на Паоло Кампиноти. Миналата година това бе водещият независим екип, след като завърши четвърти в класирането на отборите. Същевременно допринесе с осем подиума за успешния щурм на Ducati към спечелването на шампионата при конструкторите.

Pramac ще продължи като сателитен тим на Ducati през 2023 г. и ще бъде единственият клиентски отбор на марката, който ще бъде изцяло фабрично поддържан. Отборът също така ще запази състава си –  Йохан Зарко и Хорхе Мартин. Последният подписа с Pramac за още един сезон, след като беше победен от Енеа Бастианини в надпреварата за фабричния отбор на Ducati.

Стартирайки сезона си в Италия днес, Pramac разкри до голяма степен непроменена червена, лилава и бяла ливрея, която за първи път беше пусната през половината от 2022 г. след подписването на споразумение за партньорство с Prima.

Зарко завърши 2022 г.  8-и в класирането със 166 т., а съотборникът му Мартин изоставаше с 14 точки на 9-о място. И двамата не успяха да спечелят победата на отбора от 2022 г. Това до голяма степен се дължеше на факта, че Pramac бе с различна версия на GP22, която включваше двигател, който фабричният отбор избра да не използва преди първия кръг от сезона в Катар.

И Зарко, и Мартин прекараха голяма част от сезона в битка с по-агресивното подаване на мощност от двигателя в сравнение с мотоциклета от 2021 г.

Паоло Кампиноти, шеф на отбора на Prima Pramac Racing: „Тази година целта е същата, която си поставяме в началото на всеки сезон – да бъдем най-добрият независим отбор и да дадем на всички официални тимове истински отпор. Последните няколко сезона показаха на света, че нашият отбор е истински играч в MotoGP, че нашите състезатели непрекъснато търсят челни позиции и че членовете на отбора ни са едни от най-сплотените в падока. Като ръководител на екип, не можех да искам повече. Гордея се с моите момчета, с това, в което се превърнахме. Сътрудничеството с Prima със сигурност ни даде допълнителен тласък. Скоро ще излезем на пистата за тестове. Нямам търпение да видя какво ще донесе този сезон.”

Джино Борсой, мениджър на Prima Pramac Racing: „Очакваме този сезон с голям ентусиазъм. За мен това ще бъде ново приключение. Бих отишъл по-далеч, като кажа, че ще бъде важна година. Сезон 2023 ще бъде първият ми с екипа на Prima Pramac Racing. Не мисля, че е съвпадение, че “23” винаги е било значимо число за мен, дори когато се състезавах… Да се надяваме, че е добра поличба. За тестовете във Валенсия вече се запознах с всички момчета и състезатели. Първите ми впечатления бяха много обнадеждаващи, бях много доволен. Не можете да приемате нищо за даденост на този свят. Никога! Но съм сигурен, че ще направим всичко възможно.”

Йохан Зарко: „За трета поредна година ще бъда с Prima Pramac. Много съм доволен, че ще нося тези цветове за още един сезон. Имаме страхотен екип, страхотен мотор… И с Хорхе се разбираме много добре. Бих казал, че имаме всички съставки за страхотен сезон, а може би – кой знае? Победата ще дойде при нас.

Хорхе Мартин: „Нямам търпение за новия екшън с моя екип. Миналата година беше специална, с много трудни моменти. Но тя ми послужи да израсна и да стана по-силен. Имам големи планове и истинска амбиция. Заедно с моя екип знам, че можем да направим страхотни неща. В Сепанг, когато се кача на моят Ducati, ще знам дали цялата упорита работа през зимната ваканция си е струвала. Ние сме готови! Готов съм!”

Pramac е един от четирите отбора, които представят Ducati на стартовата решетка през 2023 г. заедно с фабричния отбор, Gresini Racing и VR46 – последните два състезателни мотоциклети със спецификации за 2022 г. тази година.

Pramac е четвъртият отбор тази зима, който разкри своите 2023 цветове, след заводския отбор на Yamaha, Gresini и Ducati по-рано тази седмица.

Фабричният екип на KTM ще разкрие цветовете си за 2023 г. утре, в четвъртък.