март 26, 2023

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

MotoGP: Red Bull KTM Factory Racing е готов за 2023 г.

Екипът на Red Bull KTM Factory и пилотите Брад Байндър и новото попълнение Джак Милър, разкриха цветовете, в които ще се състезават този сезон

Двигателите на машините от MotoGP за 2023 г. ще изреват  след броени дни. Точно преди официалния тест на Сепанг за висшия клас, преди да се  наруши тишината на извън сезона, Red Bull KTM Factory Racing разкриха своите цветове и представиха пилотите, които ще участват в най-дългия сезон в историята на шачмпионата.


За четвърта поредна година Брад Байндър ще бъде един от пилотите на KTM RC16 в класацията за успех на MotoGP на компанията. 27-годишният южноафриканец постигна първата победа на KTM в MotoGP в Чехия през 2020 г. и беше най-високо класираният пилот на KTM през 2022 г. Той бе на 6-та позиция в класирането и резултати на подиума в двете Гран при на годината – Катар и Валенсия. Вече девет сезона в семейството на Red Bull KTM, Байндър е признат за един от най-решителните и ефективни състезатели в решетката на MotoGP.
Към номер 33 се присъединява Джак Милър. Наскоро навършилият 28 години австралиец ще управлява KTM RC16. Той кандидатства да стане единственият състезател в настоящата ера на MotoGP, който отбелязва победи в състезания с три различни марки. Австралиецът идва в отбора и носи огромен опит, натрупан след девет сезона. Той сериозни постижения на пистата като четири победи и 22 подиума във висшия клас.
Red Bull KTM Factory Racing е на върха на пирамидата на пистовите  състезания. Това е структура, с която  KTM има участие и присъствие във всяка дивизия на световния шампионат. На върха на спорта KTM отбелязаха седем победи в MotoGP, като записаха 18 подиума и три първи позиции от 2017 г. насам.

Машините на KTM RC4 регистрираха пет титли и 80 победи в категорията Moto3 от създаването на дивизията през 2012 г.  Основата на мотора е залегнала в програмите за развитието на нови таланти в Red Bull MotoGP Rookies Cup, Northern Talent Cup и Austrian Junior Cup.

Кампанията за 2023 г. в MotoGP започва на 24-25-26 март на международната писта Алгарве в Португалия след два предсезонни теста от 10-11-12 февруари в Малайзия и 11-12 март в Португалия.


Брад Байндър: „Чувствах се доста дъло време извън сезона. Така че съм повече от развълнуван да се върна на пистата и да започна отново. Това е четвъртата ми година в класа и чувствам, че най-добрият ни шанс досега наистина да постигнем нещо ще бъде през 2023 г. Готови сме да тръгваме, за да стигнем до Сепанг и да видим какво ще ни донесат тези първи дни.“


Джак Милър: „Добри чувства! Присъединявайки се отново към семейството на KTM, сега всичко започва да се чувства доста „истинско“. От доста време обмислям този момент. Най-накрая да видя цветовете за 2023 г., себе си в костюма и цялата подготовка за предстоящия сезон. Удивително е да се върна тук в KTM и да наваксвам. Това е специално малко удоволствие, преди да започнем да действаме в Малайзия.”

Франческо Гуидоти, мениджър на отбора на Red Bull KTM: „Със сигурност финиширането на 2-ро място в отборния шампионат миналата година е нещо, което трябва да вземете и да имате отправна точка за бъдещето. Важно е, защото означава, че екипът работи добре заедно и атмосферата е страхотна. Тази година ще има 21 Гран при и ще бъде важно да сме конкурентоспособни, да сме в топ пет всеки път. Освен това имаме и спринтови състезания.  Ние сме заводски отбор и единствената цел, която можем да имаме е титлата.
Лесно е да се каже и не е лесно да се получи! Но това е основната цел. Всичко трябва да е ефективно, особено сега, когато имаме по-малко време да направим правилната настройка в различни условия. Това е основно нещо, което трябва да направим. Да създадем екип, който е тясно свързан и ефективен, за да се справя с тези всекидневни предизвикателства. Нашите състезатели – Джак и Брад – са специална комбинация и отборът ще бъде много силен, защото има две специални личности.”


Пит Бейрер, директор на KTM Motorsports: „Навлизаме в нашия седми сезон, но смятам, че предходните шест години бяха невероятни по отношение на изграждането на проекта до това ниво и вече имаме тези победи и подиуми в джоба си. Беше лудо пътуване и много ни хареса, но сега вече не е достатъчно просто да „бъдем там“ и да бъдем добър, организиран екип; имаме нужда от резултати. Чувствам се супер уверен с двете момчета, които имаме на борда. Чувствам, че Брад и Джак са различни, но в крайна сметка и двамата си приличат.
Те натискат много силно и точно от това се нуждаем. Както винаги, влизаме в дълъг и много различен състезателен сезон, с толкова много работа и усилия от хората и партньорите зад нас. Те са всички инженери във фабриката, отличния тестов екип и нови и доверени спонсори. Направихме голям тласък 2023 г. да бъде по-добра от всякога.