август 11, 2022

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

MXGP: Втора победа на Херлингс в Турция

Два старта в Турция от световния шампионат в MXGP, две победи на Джефри Херлингс с КТМ. За холандският пилот това бе четвърта поредна победа в Афионкарахисар и засега е единственият пилот от MXGP, печелил на това трасе. Освен че Херлингс остава непобеден в Афион, той изравни рекорда по победи на съотборника си от Red Bull KTM Factory Racing Антонио Кайроли, като постигна своя 93-и триумф.

В клас MXGP станаха едни от най-напрегнатите състезания, които сме виждали досега през този сезон. Главните действащи лица на шампионата бяха в рамките на няколко секунди един от друг в двата манша, а победителят беше трудно да се предвиди.

След като направи някои промени в мотора, Херлингс оглави квалификацията и зае първа позиция. Въпреки това неговият съотборник Хорхе Прадо от Red Bull KTM Factory Racing бе пилотът, който взе холшота, пред Ромен Февър от Monster Energy Kawasaki Racing и Джеръми Суивър на Monster Energy Yamaha Factory Racing.  Тим Гайсер от екипа на HRC започна състезанието на осмо място. После направи няколко бързи изпреварвания и се изкачи до четвърто място за няколко обиколки.

Нямаше промяна в топ 4 за доста обиколки, докато Кайроли си проправяше път напред. Той стана 5-и, когато Суивър падна и се срина до 15-о място.

След това и Прадо падна и загуби доста време, преди да продължи отново. После се присъедини към надпреварата, но доста далеч от челото и стигна до 21-о място.

Февър беше новият лидер на състезанието, а преследвачи му бяха  Херлингс и Гайсер. Словенецът се стремеше да изпревари холандеца. Февър

се опита да увеличи преднината си, като направи най-бързата обиколка на състезанието. След това тримата отново се събраха. Февър, Херлингс и Гайсер бяха събрани само в 1,559 секунди. В този момент Кайроли догони челната тройка, тъй като беше по-бърз от първите трима пред себе си. След това Херлингс притисна Февър.

Една обиколка преди края Херлингс се натискаше да мине пред Февър и беше изтласкан от Гайсер, което накара Кайроли да окаже от атаката. Февър добре защити позицията си, докато не направи малка грешка и падна по-малко от половин обиколка преди финала. Тогава Херлингс стана лидер, а Гайсер гледаше да се държи близо и да направи атака. От тези му мераци се възползва Кайроли, който открадна второто място от словенеца. Херлингс беше победител в състезанието.

Във второ състезание отново Прадо беше с холшота, последван плътно от Херлингс, който бе място пред Гайсер и Паулс Йонас. Кайроли отново тръгна да си пробива път през тълпата. Херлингс искаше да нанесе удар по-рано, тъй като Кайроли изпревари Февър за пето място и се опита да атакува Йонас веднага след това. Първите трима вървяха близо, точно както в първото състезание, само с 0,959 сек. между тях. Гайсер се опитваше да изпревари Херлингс и да дръпне напред. Направи обаче грешка, която позволи на Кайроли да се включи в битката.

На един етап Прадо увеличи разстоянието до 1,840 сек., но не отне много време на Херлингс да скочи на гърба на испанеца. Гайсер търсеше всяка възможност да атакува Херлингс и в шестата обиколка най-накрая успя да го направи. След това започна битка за победа. Три обиколки по-късно Гайсер беше новият лидер на състезанието, тъй като първите три бяха събрани в по-малко от секунда един от друг, което означаваше, че състезанието далеч не е приключило.

Херлингс последва стъпките на Гайсер, за да изпревари Прадо, но не можа да се доближи до словенеца. Така Гайсер, който имаше рожден ден, спечели втория манш с 5.947 сек. пред Херлингс, а Кайроли взе трето място от съотборника си Прадо.Така на подиума най-високо ес качи Херлингс, а асистенти му бяха Гайсер и Кайроли. Тим Гайсер продължава да води в шампионата с 28 т. пред Ромен Февър и Антонио Кайроли. Междувременно Джефри Херлингс се изкачва до четвърто място в класирането, само на 34 т. от лидера на серията.