май 24, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

MXGP: Във Финландия – пета поредна победа на Февър

Четиринадесетият кръг от Световния шампионат по мотокрос на FIM 2023 във Вантаа за MXGP на Финландия беше наситен с екшън на трасето. Ездачите направиха чудеса за трета поредна седмица и дадоха на финландската публика много поводи за аплодисменти.

В MXGP Ромен Февър от Kawasaki Racing Team постигна своя личен рекорд с 5 поредни победи в Гран При и продължава да бъде най-добрият пилот в момента. Хорхе Прадо от Red Bull GASGAS Factory Racing отново завърши 2-ри и също спечели много точки благодарение на неговата победа в състезание 2.  Трети на подиума отново беше Глен Колденхоф от Monster Energy Yamaha Factory. Това е вторият му пореден подиум, с който той  потвърждава страхотната си форма.

Първите трима в първия манш бяха Февър, Джеръми Сийвър с Yamaha и Прадо. Втория манш беше спечелен от Прадо, следван от Февър и Колденхоф.

В MX2 Андреа Адамо от Red Bull KTM Factory Racing успя да спечели първата си перфектна победа в GP с отлично 1-1, което увеличава преднината му в шампионата. Завършил 2-ри в общото класиране и спечелвайки своя 4-ти пореден подиум беше Саймън Лаенгенфелдер от Red Bull GASGAS Factory Racing пред Лиъм Евъртс от Red Bull KTM Factory Racing, който се изкачи отново на подиума след Сумбава-Индонезия. Той беше много постоянен през уикенда.

Фаворитът в този клас Джаго Геертс от Monster Energy Yamaha отпадна от състезанието във Вантаа. Той направи тежко падане в първия манш MX2.

Геертс беше замесен в нещастен инцидент, когато друг състезател падна пред него в първата обиколка. Тъй като не успял да избегне мотора на падналия състезател, белгиецът се блъсна в него и премина през кормилото. Въпреки че успя да излезе от пистата без чужда помощ, той почувства болка в лявата си ключица и веднага потърси медицинска помощ в медицинския център на място. Допълнителна оценка потвърди счупване.

Тази контузия временно прекъсва впечатляващия сезон на Геертс с 11 победи в състезания и девет подиума, шест от които са победи в Гран при с неговия YZ250FM. Сега той ще се върне в Белгия, за да започне възстановяването си.