май 25, 2022

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

MXGP: В Патагония – трета поредна победа на Гайсер и Honda

В MXGP на Патагония-Аржентина Тим Гайсер от отбора на HRC постигна трета поредна победа от три старта досега. Той увеличи преднината си на върха на класирането в MXGP за 2022 г. до 17 точки. Словенецът за пореден път доказа, че е готов да се бори за титлата този сезон.

Квалификационното състезание не мина съвсем по план. Но 7-ото място все пак даде на Гайсер шанс да започне добре. Той не успя да го направи в първо състезание, той определено използва силата на Honda CRF450R във втория манш, като взе и холшота.

След старта на първия манш холшота взе друг пилот на Honda – Хенри Якоби. Първи обаче скоро до първия завой стана Максим Рено с Yamaha, следван от друг състезател на Honda от частен тим – Рубен Фернандес.

До първия завой, Гайсер беше успял да си проправи път до 4-о място и започна атака за по-челна позиция. Същото направи и пилотът на Husqvarna Паулс Йонас, последван от Джеръми Суиър с Yamaha. Гайсер постигна най-бързата обиколка в състезанието и бързо си проправи път към трето, а след това и до второ. Фернандес катастрофира, а Гайсер настигна Рено.

В оставащите няколко обиколки словенецът постепенно се приближи до задното колело на лидера Максим Рено. Въпреки че положи всички усилия, той не успя да намери място за преминаване нанапред на техничната Вила Ла Агностура. Така остана втори, след французина. Трети стана Суиър, следван от Хорхе Прадо с КТМ.

След като взе холшота за първи път този сезон във второто състезание, Гайсер той имаше много по-добра платформа за контрол. Той бе изпреварен от Прадо, но после бързо си варна позицията.  Гайсер направи повече най-бързи обиколки, за да извлече добра разлика пред втория пилот след него – Максим Рено. След като направи поредната демонстрация на контролирана скорост, победата му не изглеждаше под съмнение и той прекоси линията за седем секунди пред Рено. Трети стана Рубен Фернандес, а четвърти Прадо. Пети беше Йонас.

В общото класиране на подиума на Гайсер асистираха Рено и Прадо. Гайсер води във временното класиране със 141 т., следван от рено със 124 и Прадо – 118 т.

Следващият старт от MXGP и в Португалия на 2-3 април на трасето в Агуеда.