февруари 25, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

MXGP: Гайсер завършва невероятния сезон 2022 с победа в Турция

Тим Гайсер от отбора HRC завърши сезона, както го започна преди шест месеца. Той спечели MXGP на Турция в и завърши този невероятен световен шампионат MXGP 2022 на високо ниво. В крайна сметка това беше 10-ата победа в Гран при за този сезон и неговият подиум № 100 в кариерата. Това беше подходящ финал на още една рекордна година на трасето в Афионкарахисар в Турция.

В първото състезание малко падане във втория завой означаваше, че Гайсер стартира точно от задната част на колоната. Това наложи да поработи много здраво на трасето, което не беше лесно за преминаване. Постепенно, всяка обиколка той се придвижваше все по-напред и скоро беше в челната петица. Точно когато изглеждаше, че четвъртото място ще бъде неговият таван, той направи най-бързата обиколка в състезанието и стигна чак до трето място с обиколка до края. Той изпревари Матия Гуаданини с Husqvarna. В това се оказа решаващо, като #243 направи своя ход и пресече линията 3-и. Пред него бяха победителят Максим рено с Yamaha и съотборникът му Джереми Сийуър – втори.

Знаейки, че ще трябва да бъде по-бърз във втория манш, Гайсер направи много по-добър старт и скоро се бореше за позициите на подиума. Знаейки, че всичките му основни съперници са зад гърба му, петкратният шампион просто трябва да поддържа ритъм и да се опитва да изпревари състезателите, когато може. Първо задмина Хорхе Прадо с КТМ, а после и Сийуър. На оловината дистанция тази стратегия го премести на второ място. Пред него бе Ромен Февър с Kawasaki. Въпреки че не беше необходимо, словенецът се опита да догони лидера и още една най-бърза обиколка от състезанието го отведе почти в обсега на атака. Времето обаче изтече и той се задоволи с второто място. То обаче му донесе 10-ата победа в Грлан при. Това беше един наистина невероятен шампионат!