май 25, 2022

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

MXGP: Гайсер и Honda продължават триумфалния си поход с нова двойна победа в Маджиора

Тим Гайсер от отбора на HRC показа още една демонстрация на контролирана скорост на сложното трасе Маджиора. Той спечели и двата манша на MXGP на Италия, което направи седем поредни победи в отделните състезания и увеличи преднината си на върха в шампионата MXGP до 81 точки.

На подиума в Маджиора асистенти на Гайсер бяха двама пилоти на Yamaha – Джереми Сийуър и Максим Рено.

След сухата събота дъждът през нощта превърна емблематичното трасе в много сложно и кално, особено за ранните сутрешни сесии. Въпреки това, по времето, когато клас MXGP стартира в първия манш, теренът бе поизсъхнал значително. Това позволи някои различни избори на траектория от най-добрите състезатели по мотокрос на планетата.

И в двете състезания Гайсер си проправи път в топ 3 до момента, в който завърши първата обиколка. След като изучи ездачите отпред, той изгради стратегия точно кога и къде да ги изпревари в следващите турове. Така даде пример как точно и колко контролира най-близките си съперници от MXGP.

В първо състезание Гайсер изчака до последната трета от състезанието, за да направи своя щурм, докато във второ състезание поведе още на 4-ата обиколка. И в двата случая той успя незабавно да направи разлика и да стигне до още два спечелени манша. Така той спечели 10 от възможните 14 победи в състезания. Словенецът спечели и шест от седем в Гран при, като направи изключително впечатляващо начало на сезон 2022.

Първият холшот в откриващото състезание взе Калвин Влаандерен с Yamaha, който поведе, следван от Гайзер, Максим Рено от Monster Energy Yamaha Factory Racing и Джеръми Сийуър. Рено атакува и заедно с Гайсер се бориха за второто място. След това и двамата изпревариха Влаандерен. С няколко атаки до челната група се доближи и Сийуър.   На 11-ата обиколка Гайсер бе новият лидер и спечели победата, следван от Рено. Сийуър пък задмина Влаандерен в 11-та обиколка, за да заеме 3-ото място.

Във второто състезание Бен Уотсън от Kawasaki Racing осигури първия си Fox Holeshot за сезон 2022 и поведе Паулс Йонас, Сийуър и Гайсер бяха след него. Словенецът бързо стана 3-и, а Йонас изпревари Уотсън на втората обиколка. След това британецът беше подложен на по-голям натиск от Гайсер и Сийуър и стана 4-и.

В петата обиколка в Гайсер изпревари Йонас, а Сийуър остана близо. Миг по-късно швейцарецът заобиколи латвиеца, който катастрофира пет обиколки по-късно и се върна на 8-мо място.

Гайсер водеше без проблеми, а Сийуър  се чувстваше комфортно на второ място. Трети бе Уотсън, но Рено гледаше да отвърне и да спечели повече точки. В 12-та обиколка французинът усети възможността да атакува Уотсън и го направи с щурм, за да затвърди мястото си на подиума.  Гайсер спечели с 20,264 сек. предимство пред Сийуър. Рено беше трети пред Уотсън и Фернандес.

Следващият кръг от шампионата се проведе следващия уикенд, на трасето Риола Сардо, разположено на остров Сардиния. Гайсер също ще се надява да продължи своята печеливша серия и да покаже скоростта си на първата наистина трудна писта с дълбок пясък от шампионата през 2022 г.