май 25, 2022

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

MXGP: Гайсер с Honda печели Гран при на Латвия с победа и в двата манша

Тим Гайсер от отбора на HRC спечели и двата манша на MXGP на Латвия, за да удължи серията си от победи в отделните надпревари до пет и да увеличи преднината си на върха в шампионата до впечатляващите 66 точки.

В един много мокър ден на трасето в Кегумс, на 50 км южно от Рига, Гайсер пое контрола и на двете състезания в поредното си впечатляващо каране при в трудни условия. Дъждът направи трасето бавно, като осигури повече коловози и неравности. Те бяха предизвикателство на най-добрите състезатели по мотокрос на планетата. След като спечели второто мото в Португалия и двете състезания в Трентино, Гайсер доказа, че може да се справи с всякакви условия с перфектно каране в мокрия пясък в Латвия.

В първия манш специалистът по холшотовете Хорхе Прадо от Red Bull GasGas Factory Racing спечели 106-ия си в кариерата Fox Holeshot, като поведе пред Тим Гайзер, Паоулс Йонас от  Husqvarna Factory Racing, Рубен Фернандес от Honda 114 Motorsports и Джереми Сийуър от Monster Energy’s Yamaha Factory Racing.

Гайсер влезе в първия завой добре и до края на първата обиколка беше на трето. Със силната си езда словенският състезател отдели време да измисли къде да направи своята атака. Така той излезе начело след изпреварвания в две последователни обиколки. Така той спечели, пред Йонас и Фернандес. Прадо финишира едва 12-и.

Втората надпревара премина още по-добре, тъй като Гайсер влезе в първия завой на второ място. Йонас взе първия си Fox Holeshot от Турция през 2019 г. Фернандес беше малко по-назад. Гайсер се опитваше да атакува испанеца в началото, а Колденхоф и Прадо го последваха. Словенецът успя да задмине Фернандес и съсредоточи усилията си върху Йонас. Тим направи най-бързата обиколка в състезанието, като намали разликата, въпреки че Йонас нямаше да отстъпи и да се бори цели шест обиколки.

Междувременно Прадо катастрофира във втората обиколка и отново остана 17-и. Той натисна яко и успя стигне до 13-то място едва до края на състезанието.

Междувременно Гайсер се настани на перфектна позиция да дебне плячката си и да направи атака в точния момент. Тъй като условията на трасето ставаха все по-трудни, това се случи по-рано в състезанието. Другите се бореха да запазят скоростта си и той поведе в шестата обиколка. Оттам Тим контролираше надпреварата, вземайки първото място общата победа, носеща му максималните 50 т. и така допълнително увеличи преднината си в шампионата с повече от два спечелени манша разлика – 66 т. Йонас, Колденхоф и Фернандес бяха след него. На подиума в Кегумс асистенти на Гайсер бяха Йонас и Фернандес.

Гайсер отново дръпна напред в класирането с 286 т., а след него е Прадо с 220 и Максим Рено с 215 т.

Предстои един уикенд почивка в MXGP, преди пилотите да се отправят към Италия за престижното предизвикателство Маджора на 7 и 8 май. Миналата година дъждът бе много силен на това трасе. Сега всички се надяват на по-добро време. Гайсер ще се опита да запази своята победна серия и да запази преднината си в световно първенство по мотокрос през 2022 г.