февруари 2, 2023

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

MXGP: Невероятният Гайсер спечели 9-ата си Гран при във Франция

Невероятният сезон за петкратния световен шампион, Тим Гайсер от Team HRC продължава. Въпреки че вече спечели титлата, показа невероятно каране в последната обиколка, за да изпревари двама пилоти във второто състезание със своя мотоциклет Honda и да вземе своята 14-та победа в отделните маншове. Тя бе с резултат второ и първо място и общо девета за сезона в Гран при.

На трудното трасе в Сен Жан Д’Анжели във Франция, Гайсер беше един от малкото състезатели, които успяха да направят два стабилни старта, за да си проправи път в топ 5 в първата обиколка. В първия манш той бързо стигна до трето място със съотборника си Мич Евънс, който го следваше по петите.

Пред шампиона бяха Джереми Сийуър с Yamaha и Ромен Февър с Kawasaki. Наскоро коронованият Гайсер направи няколко обиколки, за да премине напред. В четвъртия тур се опита да задмине лидера Сийуър. За съжаление, въпреки че записа най-бързата обиколка в състезанието, той не можа да поеме водачеството. Трябваше да се задоволи с второто място, на по-малко от секунда зад победителя Сийуър. Трети стана Февър,  следван от Хорхе Прадо с GASGAS.

Във второ състезание Гайсер беше едва пети след първата обиколка. Холшотът по традиция спечели Прадо. След него бяха Февър, Максим Рено с Yamaha, Сийуър и едва тогава бе Гайсер. Един тур по-късно словенецът стана 4-и. Знаейки, че само победа ще гарантира общо деветия му триумф за сезона, той предприе последователни атаки на пилотите пред него. Малко над половината дистанция Гайсер стана трети, като изпревари Рено. Но му трябваха още две позиции, за да стигне до най-високото стъпало на подиума.

Времето течеше, а бе обявено, че остава една обиколка. Словенецът реши, че това е моментът да влезе в книгите на рекордите и да напомни на всички, че е най-добрият пилот в мотокроса за 2022 г. След първия сектор той стана втори след Сийуър. След като направи огромен скок надолу по хълма, за да победи неподготвения лидер Прадо, Гайсер зае първото място. Зад него бяха испанският пилот и Сийуър. Те му асистираха и на подиума в Гран при.

След като спечели четвъртата си титла в MXGP във Финландия, това беше още едно доказателство, че скоростта на Гайсер е несравнима.

Световното първенство през 2022 г. има само един кръг, който трябва да бъде в Афион, Турция на 3-4 септември. Гайсер харесва това трасе и ще се стреми да добави още нещо към впечатляващите си 14 победи в маншове и девет Гран при.