MXGP: Победа на Херлингc в Мантова го укрепва като лидер кръг преди края на шампионата

Стефан ИлиевДжефри Херлингс с КТМ спечели Гран при на Ломбардия в  MXGP. Така той укрепи първата си позиция във временното класиране. На подиума му асистираха  Ромен Февър с Kawasaki и Антонио Кайроли с КТМ.

В първо състезание Джереми Сийвер от Monster Energy Yamaha Factory Racing грабна холшота. Февър също стартира добре, като изпревари Херлингс, Антонио Кайроли от Red Bull KTM Factory Racing и Глен Колденхоф от Monster Energy Yamaha Factory Racing. Междувременно Тим Гайсер с Honda беше избутан извън трасето.

Февър не губи време и поведе пред Сийвър, а Херлингс искаше да изпревари швейцареца. Херлингс беше за кратко втори, преди да направи грешка и да се разбие, като събори и Сийвър. Двата мотора бяха заплетени, а на Херлингс отне известно време, преди да тръгне отново. Рубен Фернандес от Honda 114 Motorsports имаше страхотен старт в своето MXGP състезание, тъй като се движеше добре на четвърто място.

След това Февър постави най-бързата обиколка в състезанието, като поведе Кайроли с 3,764 секунди, а Гайсер се класира на трето място, докато Херлингс беше зад Брайън Богърс от Standing Construct GasGas Factory Racing – 9-и.

Херлингс беше на друго ниво, като извънземен през следващите няколко обиколки. Той изпреварваше един след друг състезателите пред него, преди да настигне своя съотборник от Red Bull KTM Factory Racing Хорхе Прадо. Прадо не улесни нещата за Херлингс, тъй като младият испанец спираше всеки опит на Курушума да мине пред него.

Херлингс успя да преодолее Прадо и Колденхоф,  а Гайсер заобиколи Кайроли за втора позиция. Въпреки това Херлингс остана 6-и, Матис Бойсрам от Monster Energy Kawasaki Racing беше следващият състезател, който беше изпреварен. След това той се залепи за Фернандес. Битката между Фернандес и Херлингс беше жестока. На Херлингс бяха необходими четири обиколки, за да премине испанския пилот.

Шест минути преди края Гайсер започна да дебне Февър, докато Херлингс направи най-бързата обиколка,  като се опитваше да задмине Кайроли. Кайроли не се оттегляше от надеждата за титлата, която трябваше да прекара няколко обиколки зад италианеца, но след две обиколки до края, Херлингс успя да изпревари Кайроли и по-късно Гайсер.

Февър спечели състезанието, Херлингс беше втори и Гайсер трети. Но Гайсер получи наказание от 5 места назад, което го свали на 8-о. Така че Кайроли се изкачи на трето място. Фернандес завърши манша 4-и.

Във второто състезание пак Прадо взе холшота пред Февър, Херлингс и Алесандро Лупино от MRT Racing Team KTM. Гайсер беше 10-и. Херлингс не губеше време да изпревари Февр и Прадо за лидерството. Кайроли започна състезанието пети точно зад Лупино, а Гайсер остана седми.

След това Февър притисна Прадо за втори, но щяха да са му нужни няколко обиколки, за да изпревари испанеца, тъй като Гайсер хвана Кайроли и Лупино.

Февър изпревари Прадо и беше на 3,390 сек. от Херлингс. И макар че бе твърде рано да се предава, Февър изглеждаше щастлив да се задоволи с второто място и да вземе тези шампионски точки без никакъв риск.

След това Сийвър подмина Богърс и Лупино за 6-о място, докато Кайроли се хвана за задното колело на Прадо, докато се стремеше към трета позиция в състезанието. Тъй като битката между Кайроли и Прадо стана напрегната, Гайсер успя да се възползва максимално от това и да се доближи до дуото KTM.

Прадо не улесняваше Кайроли, който предприе няколко атаки срещу испанеца. В крайна сметка Кайроли направи грешка, която позволи на Гайсер да мина пред него. Но той не отстъпваше за словенеца.

Гайсер трябваше да работи усилено, за да преодолее Прадо. Две обиколки по-късно състезателят на Honda се оказа трети. В този момент Херлингс беше на 6,728 сек. пред Февър.

И докато Кайроли търсеше път покрай Прадо, Сийвър се присъедини към двойката, докато битката за 4-о място се разгоря. Най-накрая в 14-та обиколка Кайроли успя да мине покрай Прадо. Сийвър направи същото четири обиколки преди края, докато Прадо падна на 6-о място.

Херлингс спечели състезанието пред Февър и Гайсер. И с резултат 2-1, Херлингс осигури осмата си победа в GP за сезон 2021. Февър завърши втори пред Кайроли. Гайсер беше четвърти като цяло.Един кръг преди края, Февър води в класирането на MXGP с три точки пред Херлингс, докато Гайсер сега изостава на 12 т.

Next Post

Тони Боу открива сезона в X-Trial със зашеметяваща победа в Андора

В първия кръг от световното първенство на ФИМ по X-Trial, което се бе в Андора ла Вела, състезателят на Repsol Honda Тони Боу спечели победата. Тони Боу стартира сезона X-Trial […]