декември 7, 2023

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

MXGP: Прадо слага короната за 2023 г., Сийвър печели третата си Гран при

Осемнадесетият кръг от сезона в MXGP,  в Маджора за Гран при на Италия изпълни всички обещания за коронясването на новия световен шампион. Титлата в MXGP бе за Хорхе Прадо от Red Bull GASGAS Factory Racing.
Сезонът беше дълъг за испанеца, който взе Червеният плакет за лидер в класирането още от първото състезание в Аржентина. Прадо показа невероятна решителност да запази хладнокръвие пред пилотите, които напираха да заемат мястото му, като бившите световни шампиони на MXGP от Red Bull KTM Factory Racing Джефри Херлингс и Ромен Февър от Kawasaki Racing Team. Въпреки това Прадо никога не трепна и показа невероятна последователност през целия сезон. Спечели 10 квалификационни състезания,  14 манша, 16 подиума и 2 победи в Гран При. Световният шампион беше подпомогнат от легендарните си бързи стартове, за да направи 14 FOX Holeshots досега през този сезон.


Благодарение на победата си в първия манш в  Италия и отпадането на Ромен Февър, Прадо успя да спечели шампионата в първото състезание за деня.  Испанецът спечели третия си световен шампионат по мотокрос и сега може да седи гордо до онези, които стигнаха до върха в клас MXGP. С едно оставащо Гран при във Великобритания, Прадо все още може да увеличи невероятната си статистика. Но той ще премине през стартовата бариера на първото състезание със самочувствие и гордост, че е световен шампион в MXGP за 2023 г.
В MXGP на Италия Джереми Сийвър от отбора на Monster Energy Yamaha Factory, спечели 3-тата си Гран При за сезона пред Хорхе Прадо, който завърши втори на подиума, но това му  беше достатъчно за спечелване на шампионата. Трети беше Рубен Фернандес от отличния отбор HRC. В първия манш в топ 3 бяхяа Прадо, Сийвър и  италианецът Алберто Форато с КТМ. Във втория Сийвър и Прадо си размениха местата,а трети стана  Фернандес с Honda.