май 25, 2022

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

MXGP: Прадо спечели първата си победа за сезона в Португалия

Хорхе Прадо от екипа на Red Bull GasGas Factory Racing  празнува първата си победа за сезона. Той триумфира в MXGP на Португалия на трасето в Агуеда. На подиума му асистираха лидерът в шампионата Тим Гайсер с Honda и Брайън Богерс с Husqvarna=

Прадо взе холшота в първия манш е пореде. След него бяха Глен Колденхоф  от Monster Energy Yamaha Factory Racing, Роджърс, Джереми Сиивър от Monster Energy Yamaha Factory Racing и Хенри Джейкоби от JM Honda Racing. Тим Гайсер от Team HRC беше притиснат на 8-мо място.

Богърс беше по петите на Колденхоф от самото начало и до края на третата обиколка изпревари пилота на Yamaha. След това той постави най-бързата обиколка в състезанието, като зададе силно темпо. Така започна да намалява разликата с Прадо.

Междувременно Гайсер беше на 6-и, но се бореше да намери възможност да се възползва от Паулс Йонас от Standing Construct Husqvarna Factory Racing. На словенеца му отнеха общо шест обиколки, за да прескочи латвиеца. След като го направи, премина покрай Сиивър в 13 обиколка и след това задмина Колденхоф в 14-ата.Той се бореше здраво, за да се доближи до Богер, но в крайна сметка не успя.

Рено направи стабилно състезание на седмо място, но го изпусна в 14-та обиколка. Стана 11-и,  зад Алберто Форато от SM Action Racing Team YUASA Battery и  Джереми Ван Хоребек от Beta SDM Corse .

Прадо спечели първия манш, а Богърс пресече линията само на 1,021 сек. зад него, а Гайсер беше трети.

Във второто състезание с холшота отново беше Прадо. Гайсер стартира много по-добре на второ място пред Йонас, Колденхоф и Сииуър. Прадо беше бърз и вършеше добра работа, за да държи Гайсер на разстояние, който искаше да не повтори грешките си от първо състезание.

След това Гайсер направи две последователни бързи обиколки. Закачи се качи на задното колело на испанеца. Когато затвориха шестата обиколка, ги деляха само 0,729 сек. Гайсер успя да се гмурне отвътре на Прадо и да заеме първото място. След това словенецът отвори преднина, когато Колденхоф избута Йонас за 3-о място. Сиивър беше 5-и, следван от Богерс.

В 13-та обиколка Колденхоф най-накрая се сблъска с Йонас, когато Сиивър даде две позиции на Богерс и Валдерен. След това Богърс продължи да атакува напред и в 16-та обиколка изпревари своя съотборник за 4-о място.

Нищо не се промени в последните обиколки. Гайсер спечели четвъртото си състезание за сезона, Прадо беше втори и Колденхоф трети.

Резултатът от двата манша – първо и второ място даде на Прадо първата му обща победа за сезона. Гайсер завърши втори пред Богърс, който беше трети. След четвъртия кръг, Гайсер продължава да води класациите на MXGP Championship със 186 точки, с 21 пред Прадо и Рено, който остават трети.