юни 2, 2023

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

MXGP: Сийвър и Гертс печелят в Удевала

В 15-ият кръг от световния шампионат по мотокрос на FIM победите в двата класа спечелиха Джереми Сийвър и Джаго Гертс от Monster Energy Yamaha Factory Racing. Двамата бяха на върха на подиума съответно в MXGP и MX2 в Швеция на трасето в Удевала.

Тим Гайсер от Team HRC се завърна в бокса след тежка Гран при в Белгия, докато Глен Колденхоф от направи подиума за Monster Energy Yamaha Factory Racing двоен.

В MX2, Том Виал от Red Bull KTM Factory Racing беше принуден да се задоволи с второто стъпало, след като завърши уикенда равен по точки с Гертс, който спечели победата във втория манш.

Шампионатът направи страхотно завръщане на Удевала, след като отсъстваше от календара през 2020 и 2021 г. Събраха се повече от 21 хиляди зрители.

В първото състезание на MXGP Валентин Гийод от iXS Hostettler MXGP Team взе Fox Holeshot, но триото на Monster Energy Yamaha Factory Racing от Максим Рено, Джереми Сийвър и Глен Колденхоф бързо изпревариха швейцареца и заеха първа, втора и трета позиция . Гийод падна до четвърто място, но бе изпреварен от Тим Гайсер с Honda и Хорхе Прадо от Red Bull GasGas Factory Racing.

Победителят от квалификационнота състезание Мич Евънс с Honda от отбора на HRC имаше трудности в първите няколко обиколки на състезанието, след като катастрофира, но успя да тръгне отново. Рено попадна под силен натиск от съотборника си Сийвър

Евънс правеше силни атаки към топ 10, където в крайна сметка завърши след силни усилия на австралиеца.

След шест обиколки Прадо стана 5-и, а Рено увеличи разликата до 2,020 секунди пред Сийвър и Колденхоф. Към края Сийвър се залепи на задното колело на Рено, а Гайсер опитваше атаки към Колденхоф.

В крайна сметка на финала Yamaha зае местата 1-2-3. Рено взе победата от Сийвър и Колденхоф, а Гайсер се задоволи с четвъртото място пред Прадо.

Във второ състезание Fox Holeshot отиде при Сийвър – третият му за сезона. Той поведе пред Ромен Февре Владерен, Евънс, Гайсер и Колденхоф. Гайсер направи успешни атаки и зае второ място.

Рено направи голяма катастрофа на един от плотовете в първата обиколка и не продължи състезанието. Французинът успя да си тръгне без наранявания. Беше потвърдено, че се чувства ударен и натъртен, но нищо по-сериозно.

Сийвър бе бърз в първите две обиколки. Направи две последователни най-бързи обиколки и отвори малка разлика от 1.599 секунди пред Гайсер, Февре и Евънс. Тъкмо Еванс записа най-бързата обиколка в състезанието – 1:50.808, когато започна да се доближава до Февре и Гайсер. В този момент първите четирима бяха добре събрани заедно и изглеждаше, че имаме интензивна битка за победата в състезанието.

В крайна сметка Сейвър осигури четвъртата си победа в състезанието за сезона пред Гайсер, Февре, Евънс и Колденхоф. Второто и първо място донесе на Сийвър третата му победа в Грлн при за сезона. На подиума му асистираха Гайсер – втори и Колденхоф – 3-и.

Отправяйки се към 16-ия кръг от серията, Гайсер има преднина от 115 точки предСийвър, който остава втори пред третия – Прадо. Колденхоф изостава само с още 18 точки и има шанс да предизвика испанеца за бронзовия медал в следващите три Гран При.

 

МОТО СПОРТ

АВТО СПОРТ