MXGP: Суийвър печели Гран при на Гарда в Пиетрамурата

Стефан ИлиевДжеръми Суийвър с Yamaha спечели втората си Гран при в кариерата – тази на Гарда. Той направи два впечатляващи манша в на трасето в Трентино – третото състезание от „трилогията“ на шампионата в Пиетрамурата. Този път Суийвър беше перфектен и не позволи да му се изплъзне още един подиум, след като ги изпусна в последните две състезания на това трасе.  Швейцарецът направи първо и второ място в двата манша, за да потвърди мястото си на върха на подиума.

В състезанията се видя как в преследването на титлата в MXGP се отрази на Джефри Херлингс от Red Bull KTM Factory Racing. Той се поддаде на натиска във второ състезание и имаше две падания, с които загуби жизненоважни позиции и точки. Тим Гайсер от отбора на HRC спечели второто състезание, докато Ромен Февър от Monster Energy Kawasaki Racing Team кара две последователни състезания, за да вземе червеният плакет на лидер. За първи път от 2014 г., когато Готие Полен спечели първия кръг в Катар, има червена табела на машина на Kawasaki.

В първото състезание Суийвър взе холшота, като поведе пред своя съотборник от Monster Energy Yamaha Factory MXGP Глен Колденхоф, Хорхе Прадо от Red Bull KTM Factory Racing, Алесандро Лупино (MRT Racing) и Антонио Кароли (Red Bull KTM Factory Racing) Междувременно Гайсер, Херлингс и Февър започнаха на шесто, седмо и осмо място.

Прадо бързо направи атака на Колденхоф, а Гайсер искаше да направи същото. Словенецът не постигна успех в опитите си, което позволи на Февр и Херлингс да се приближат. Гайсер и Февър стигнаха до трето място, като двойката размени позициите си няколко пъти. Докато пилотите на Honda и Kawasaki се биеха помежду си, Херлингс продължаваше да дебне и да търси възможност да се справи и с двамата.

Суийвър увеличи преднината си до 3,946 сек., като подобряваше времето си за почти всяка обиколка. Швейцарецът контролираше състезанието, докато лека грешка не го постави на земята. За щастие той се изправи бързо и успя да запази позицията си.  Февър в крайна сметка успя да преодолее Колденхоф за трето място, като се насочи към Прадо, който беше напред на втора позиция.

След това Суийвър направи още една най-бърза обиколка в състезанието, като остана пред Прадо с 4,110 сек. Гайсер отново се приближи до Колденхоф. Херлингс също държеше нещата близо, тъй като и той, и Гайсер преминаха покрай ездача на Yamaha в същия завой. След това Херлингс подмина Гайсер, а Февър също взе второто място от Прадо.

Докато Февър държеше позицията си, Херлингс не го направи, тъй като Гайсер искаше да отвърне на удара. Двамата осъществиха контакт на няколко пъти, но Херлингс успя да отстоява позицията си, тъй като Кайроли също се присъедини към битката.

Кайроли изпревари Гайсер, но не за дълго, тъй като словенецът отвърна. След това Кайроли запази близка дистанция до Гайсер до края на състезанието. Херлингс успя да се измъкне от Прадо, но испанецът не падна без битка. Гайсер беше непосредствено до догонването на състезателя на KTM и след няколко опита го преодоля. Кайроли направи същото, за да се изкачи до пето място.

Суийвър спечели първата си победа в манш за сезона, а Февър завърши втори пред Херлингс на трето място. Гайсер бе 4-и, а Кайроли – 5-и.

Във втория манш Прадо пак взе холшота, който му е 15-ти за сезона! Той поведе пред Кайроли и Гайсер. Херлингс стартира от шесто място, а Февър отпадна на 13-о място. След това Гайсер изпревари Кайроли за втори и не след дълго атакува и Прадо, за да поведе.

Междувременно Херлингс също гонеше второ място. Трябваше да се справи със своя съотборник Прадо, който не улесни нещата, но в крайна сметка холандецът успя да заобиколи испанеца и да прехвърли фокуса си върху Гайсер. Гайсер поведе с 1,214 секунди, а Херлингс остана близо и се готвеше за атака. Тогава Куршумът направи грешка и прелетя над решетките. Той тръгна отново точно зад Колденхоф – 7-и. Докато това се случваше, Суийвър успя да задмине Кайроли за пето място, а след това го направи с Февър. Французинът нямаше да позволи на швейцарецът да заеме позиция и веднага отвърна на удара. След това двойката се хвана и за Прадо. Триото си размени позициите няколко пъти, преди Суийвър да успее да излезе напред.

Херлингс също постигаше напредък, когато стигна до Колденхоф и след това до Прадо, тъй като испанецът беше подложен на по-голям обстрел от Кайроли и слезе до 6-о място. Кайроли тръгна след Херлингс и тогава Куршума отново падна!

Суийвър също падна за кратко, но продължи и да изпревари Февър. Той се приближи до Суийвър, но швейцарецът показа страхотно темпо и не отстъпи. Февър се задоволи с 3-о място.

Херлингс излезе извън топ 10. След това направи няколко бесни атаки над Матис Бойсрам (Monster Energy Kawasaki Racing), Беноа Патурел (Honda SR Motoblouz), както и Бен Уотсън (Monster Energy Yamaha Factory Racing), Глен Колденхоф и Прадо, той стана 4-и.

Гайсер спечели състезанието с 5,961 секунди пред Суийвър, а 3-и бе Февър.

Резултат 1-2 Суийвър стъпи най-високо на стълбичката, Гайсер беше втори, а Февър – 3-и. Последния добави 42 точки в сравнение с 38 на Херлингс към преследването му за титлата. Така Февър поведе в класирането на MXGP с една точка пред Гайсер, а Херлингс изостана на още две точки. За пореден път първите трима са на три точки един от друг, преди последните два кръга в Мантова.

Next Post

Мотолексикон с Геновева Кънева SSP300

Гост в рубликата “Мотолексикон с Motosport.bg” e Геновева Кънева SSP300. Ето как отговори на нашите въпроси: Какъв беше сезон 2021 през твоя поглед и ако трябва да го опишеш с […]