MXGP: С невероятна победа на Гайсер и Honda в Германия си връщат Червения плакет

Стефан Илиев

Тим Гайсер от екипа HRC постигна невероятно представяне на трасето в Тойшентал, като не само спечели общата победа в Гран при на Германия, но и си върна и лидерската позиция в шампионат в преследването на титлата в MXGP.

MXGP на Германия липсва в календара от 2019 г., когато Гайсер също спечели. Теренът е твърд, но пасва добре на гладкия, пресметлив и изчистен стил на словенеца. Това Тим Гайсер с №243 го доказа за пореден път, докато той стана съответно първи и трети в двата манша на състезанието.  Малко повече от три седмици, откакто контузия в рамото застраши сезона му, действащият световен шампион се пребори с болката на последното състезание. Той дойде за този 11-и кръг от шампионата, само с една точка изоставане от Джефри Херлингс.

В MXGP екшънът беше невероятен и само потвърди колко силен и непредсказуем е клас MXGP през този сезон, като петимата претенденти за титлата водеха битки и в двата манша.

В първото състезание това беше тройката на Red Bull KTM Factory Racing. Хорхе Прадо взе холшота от Джефри Херлингс, Антонио Кайроли и Гайсер. Пилотите на GasGas Factory Racing Паулс Йонас и Брайън Богърс също започнаха добре с 6-о и 7-о място. След това Херлингс отне лидерството на Прадо, а Ромен Февър от Monster Energy Kawasaki Racing Team стана 3-и.

След това Гайсер се качи на гърба на Кайроли, докато търсеше начин да го изпревари и го направи няколко обиколки по-късно. Прадо атакува Херлингс, за да заеме първата позиция. След това Февър се приближи до Херлингс, докато търсеше възможност да го изпревари, но беше хванат от упорития Гайсер, който му отне третото място. След това словенецът подгони Херлингс, който притисна Прадо и тогава стана жестока битка за победата.  Прадо и Херлингс преминаха финала първи и втори, като се сблъскаха във въздиха. Двамата паднаха на земята. Херлингс успя да се отърве от инцидента, докато Прадо трябваше да отиде в болницата, за да зашият раната под мишницата му. Той не се стартира във второто състезание.  Гайсер стана трети.

Във второто състезание Февър беше този, който спечели втория холшот, а зад него бяха Джереми Сийвър, Глен Колденхоф, Паулс Йонас и Гайсер след него. С няколко умни атаки, Гайсер излезе на второ място. Херлингс започна второто състезание по-назад в класирането, но изпревари Йонас за 4-ата позиция.  Февър продължи да се движи пред Гайзер, Колденхоф и Херлингс. На Херлингс бяха необходими седем обиколки, за да изпревари Колденхоф и след това изглеждаше доволен, че ще вземе сигурни точки, отколкото да се бори с Гайсер и Февър.  В крайна сметка Гайзер се закачи за задното колело на заводския Kawasaki на Февър и след няколко опита, словенецът излезе начело на 12-ата обиколка.

С резултат 3-и и 1-и, Гайсер се завръща на най-горното стъпало на подиума, като Херлингс е втори, а Февър осигурява своя пети подиум за сезона в Гран при на Германия.  С победата си Тим Гайсер взе 45 точки,  беше достатъчно, за да преобърне тази малка разлика и отново да вземе Червения плакет за лидер в класирането.  Това е отлично постижение за него и машината му Honda CRF450RW за следващия кръг във Франция през този уикенд. Стартът е на друго ново трасе за MXGP – в Лакапел-Марвал, Южна Франция. Там теренът също е твърди и се очаква да подхожда на Гайсер.Next Post

Над 5000 зрители гледат офроуд на Ридо край Самоков

В Самоков завърши третият кръг от Националните офроуд шампионати в България. Финалните гонки и награждаването на мотополигон Ридо бяха наблюдавани от над 5000 зрители в хубавото неделно време. Стартът на състезанието […]