септември 28, 2023

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

MXGP: Тим Гайсер покори Индонезия с двойна победа

12-ият кръг от MXGP приключи на остров Сумбава, Индонезия, премина под пълното господство на Тим Гайсер с Honda. Пилотът на Team HRC доминира и в двата манша, като ги спечели. Същото стори  и Том Виал от Red Bull KTM Factory Racing, който с две победи си върна взе обратно червения плакет.

Чисто новото трасе Samota  Rocket Motor Circuit получи възторжени отзиви от ездачите. Трасето беше специално построена за състезанието, а около него имаше над 40 000 финове.

В първо състезание MXGP Тим Гайсер грабна холшота, докато Бен Уотсън от Kawasaki Racing Team MXGP удари вратата и му трябваше да тръгне последен.

Гайсер поведе, следван от Хорхе Прадо от Red Bull GasGas Factory Racing, Рубен Фернандес от Honda 114 Motorsports, Глен Колденхоф от Monster Energy Yamaha Factory Racing и Ромен Февър от Kawasaki Racing Team MXGP.

След това Февър беше изпреварен от Паулс Йонас от Standing Construct Husqvarna Factory Racing, който се качи право на задното колело на Колденхоф за 4-о място.

Няколко обиколки по-късно, Йонас падна и стана 9-и. Латвиецът тръгна бързо и успя да изпревари Калвин Вландерен с Yamaha, за 8-о място и Матия Гуаданини от Red Bull GasGas Factory Racing, за да завърши състезанието 7-и. По-късно Вландерен получи проблем с мотора и отпадна.

Мич Евънс от отбора на HRC изпревари Джед Бийтън от F&H Kawasaki Racing за шесто в петата обиколка, тъй като Фернандес загуби малко от Прадо.

В крайна сметка Гайсер спечели 12-ата си победа в манш за сезона пред Прадо, Фернандес, Колденхоф и Фернандес.

Във второто състезание Fox Holeshot-а отиде при Прадо, тъй като Гайсер беше притиснат на старта от Февър и падна на четвърто място. Фернандес успя да заобиколи и Гайсер, въпреки че словенецът си върна мястото няколко завоя по-късно.

Прадо изглеждаше добре на първо място, докато Гайсер започна да се фокусира върху Февър. На състезателя на Honda му отне една обиколка, за да стигне до второто място, докато прелетя покрай Февър. Обиколка по-късно той се залепи на задното колело на Прадо и стана лидер.

Още по-назад, Евънс продължи силното си бягане, като се приближи до Йонас за пети. Двамата се бориха тясно в продължение на три обиколки, преди Йонас да падне. Латвиецът тръгна доста бързо и загуби само две позиции.

Джеръми Сиуър от Monster Energy Yamaha Factory Racing, който страдаше от хранително натравяне през целия уикенд, се бореше в топ 10. Пред швейцареца бяха Гуаданини и Вландерен.

Гайсер и Прадо поддържаха постоянна разлика един от друг. Испанецът не позволи на словенеца да се промъкна лесно. Февър беше трети и беше изтласкан от Фернандес, който беше на път към още един финал на подиума.

Така Гайсер успя да вземе втора победа пред Прадо и Февър. Фернандес завърши четвърти пред Евънс. Две победи в състезанието поставиха Гайсер на подиума, Прадо завърши втори за четвърти път този сезон, изпреварвайки Фернандес, който отпразнува втория си подиум за 2022 г.

Гайсер сега има впечатляваща преднина от 125 точки пред Прадо, който се придвижва на второ място пред Сийуър, който стана трети.