май 25, 2022

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

MXGP: Триумф на Гайсер и Honda в Трентино

Петият кръг от световното първенство по мотокрос мина под знака Тим Гайсер от екипа на HRC. Той спечели квалификацията и двата манша и стъпи на най-високото стъпало на MXGP на Трентино с перфектни резултати и в двете състезания.

Новото обърнато оформление на пистата създаде интензивни състезания, тъй като лидерите трябваше да работят усилено за победите си. Имаше още вълнуващи моменти, направени от мястото за провеждане на Пиетрамурата.

Първото състезание в MXGP беше експлозивно, като Глен Колденхоф от Monster Energy Yamaha Factory Racing грабна първия Fox Holeshot от Тим ​​Гайсер от Team HRC. Следваха Хорхе Прадо от Red Bull GasGas Factory Racing, Джереми Сиуър от Monster Energy Yamaha Factory Racing и Мич Eвънс също с Honda от Team HRC.

Сиуър изглеждаше силен в първите обиколки и гонеше Прадо, който се бореше да не загуби контрол над лидерите. Гайсер и Колденхоф се впуснаха в интензивна битка за победата, като си разменяха не само най-бързи обиколки, но и най-бързи сектори на трасето.

След 11 обиколки, които бяха пълни с екшън, Гайсер успя да намери път покрай Колденхоф, за да поведе най-накрая. След като направи това, словенецът се установи в собственото си темпо, като се настани удобно в предната част, докато Колденхоф имаше вече за сянка Прадо.

В заключителните етапи Прадо започна да печели малко на Колденхоф, тъй като Гайсер се успокои като лидер. В последните три обиколки Прадо се опита да изпревари фабричния пилот на Yamaha, но не можа да намери възможност. Той беше принуден да се задоволи с 3-ото място, тъй като Гайсер спечели.

Във второто състезание Прадо отново взе Fox Holeshot-а и доказа, че е истински специалист в това. Той поведе пред Гайсер, Сиуър и Богърс. Сиуър отново показа безстрашието си, като стана втори. Гайсер обаче реагира бързо.

Взелият холшота в първото състезание Колденхоф, не извади толкова късмет във второто, тъй като падна в първия завой.

Лидерството на Прадо не продължи и една обиколка. Той спря мотора си, което го свали на пето място. Гайсер пое контрола над състезанието, Сиуър остана втори пред Богер и Рено, които се включиха към битката за второто място. Сиуър падна, но остана в челото. 2. Seewer наистина се разби, но успя да остане напред за момента.

Алберто Форато от SM Action Racing Team YUASA Battery задмина Паулс Йонас с Husqvarna във втората обиколка и след това успя да заобиколи Богърс, който катастрофира. После задмина Бен Уотсън от Kawasaki Racing в петата обиколка, преди да настигне Прадо.

В продължение на шест обиколки Форато последователно прилага натиск върху Прадо и показва по-добра скорост на моменти от испанеца напред и дори поставя най-бързата обиколка в състезанието в седмата обиколка. Но това не е било предназначено да бъде за италианеца, който след това катастрофира в 11-та обиколка.

В последните обиколки видяхме Сиуър и Рено водеха сериозна битка. Французинът гледаше да затвърди мястото си на подиума след битките си в Португалия. Това беше  възможност за Прадо, който също се доближи до двойката.

В 15-та обиколка Рено мина покрай своя съотборник, докато Прадо искаше да направи същото, но Сиуър успя да се задържи на трето място.

Гайсер спечели състезанието. Това беше първата гран при с победи и в двата манша за сезона. Той се наслади на момента на най-високото стъпало на подиума с рева на огромните тълпи от свои фенове. Рено се завърна на подиума с общо второ място, а Прадо остана 3-и.

След пет кръга, Гайсер вече има 236 точки и продължава да води шампионата на MXGP, докато Прадо е втори с 33 точки зад него, а Рено трети със 184 точки.