юли 14, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

MXGP: Триумф на Тим Гайсер в Ломел

7897979

Тим Гайсер от Team HRC спечели третото състезание на пясъчното трасе в Ломел, Белгия. Словенецът направи най-доброто си каране за годината във втория манш. Той бе 7-и, когато за пет обиколки излезе начело и спечели MXGP на Ломел.

За пореден път мотоциклетистът на Honda CRF450RW стартира от първа позиция. Той спечели квалификацията с една секунда пред най-близкия си конкурент – Арно Тонус с Yamaha. Това помогна на Тим да спечели и двата холшота в отделните състезания.

В първия манш отличния си старт пое контрола на надпреварата. Тим Гайсер направи една след друга няколко бързи обиколки и натрупа преднина от над 20 секунди до момента, в който видя карираното знаме. Това беше неговата 11-а победа в отделно състезание за сезона.  След него финишира Ромен Февре с Kawasaki и Тони Кайроли с КТМ.

Словенецът обаче знаеше, че му предстои още много работа, за да стигне до победа №12. Тя би му донесла успех и в Гран при на Ломел. Това бе третото поред състезание на това трасе, а Тим напълно заслужаваше да спечели победа. Както това стана преди година.

Подобно на състезание едно, във втория манш Гайсер взе холшота и се движеше добре. Допусна обаче грешка в средата на първата обиколка, която го свали на седма позиция.

Гайсер знаеше, че единственият начин да постигне победа в общото класиране е да спечели втория манш. Той обаче изостана с над 10 секунди. Докато обиколките минаваха една след друга, словенецът си проправяше път напред. Направи отново най-бързата обиколка, за да се опита да затвори лидера Февре. И успя. В останалите пет обиколки той направи своя ход и атакува от външната страна на един от дълбоките пясъчни завои на трасето. Той веднага отвори преднина, която беше недостижима за следващите го пилоти. Февре остана на 18 сек., а трети бе Джеръми Суивър с Yamaha.

Така Тим Гайсер спечели третото състезание на Ломел, а на подиума бе асистиран от Февре и Суивър. Гайсер добави 50 точки и води със 74 на Антонио Кайроли. Словенецът може да спечели четвъртата си световна титла и трета в MXGP още в следващия 16-и от общо 18 кръга. Гайсер спечели своя 12-и манш и взе трета победа в Гран при за сезона. Това бе най-доброто представяне за пилота на Honda. Той закрепи лидерската си позиция във временното класиране.

Българският пилот Петър Петров с КТМ направи най-доброто си състезание от началото на сезона.

Спечели десет точки от Ломел. Той вече има актив от 66 точки и е 24-и в генералното класиране. Петров завърши 12-и в първото състезание и 20-и във второто, което му отреди 17-а позиция в 15-ия кръг за сезон 2020.

Следващата арена за пилотите е е последният троен старт за годината в Пиетрамурата, Италия. Трасето в Трентино е любимо на Гайсер и на много негови колеги. Първият от трите старта е следващия уикенд в неделя, 1 ноември.