MXGP: Херлингс побеждава в Гран при на Испания

Стефан ИлиевЛидерът в шампионата Джефри Херлингс от Red Bull KTM Factory Racing  спечели Гран при на Испания и добави ценни точки към преследването си на титлата в MXGP. Състезанието бе едно от най-невероятните за сезона, благодарение на огромната тълпа от фенове, които изпълниха трибуните около пистата на Инту-Ксанаду Аройомолинос. Те бяха дошли, за да подкрепят домашния герой Хорхе Прадо от Red Bull KTM Factory Racing.  За пореден път конкуренцията беше жестока, тъй като претендентите за титлата продължиха борбата си за повече точки и така поддържат интригата в шампионата.

В първото състезание на MXGP Прадо грабна Fox Holeshot от Ромен Февър (Monster Energy Kawasaki Racing), Глен Колденхоф от Monster Energy Yamaha Factory Racing и Тим Гайсер от екипа на HRC. Херлингс се бореше в началото и падна на 11-та позиция.

Блестящ старт обаче имаше състезателят на Honda SR Motoblouz Беноа Патурел, който беше пети пред Джеръми Сийвер от Monster Energy Yamaha Factory Racing и Антонио Кайроли от Red Bull KTM Factory Racing. 9-кратният световен шампион пробва да изпревари Сийвер и двамата дори се удариха, но швейцарецът успя да остане отпред.

След това Гайсер успя да изпревари Колденхоф, а Херлингс се озова на девето място зад Паулс Йонас от Standing Construct GasGas Factory Racing.

Февър се залепи за задното колело на Прадо. Гайсер остана близо до тях. Стана нещо, което вероятно никога досега не се е случвало … И Февър, и Гайсер зададоха точно същото време на обиколка – 1:51.692. Французинът изоставаше от Прадо само с 0.794 сек.

Херлингс изглеждаше, сякаш не можеше да изпревари Йонас. След като успя да го направи, той бързо се измъкна от Кайроли, но Патурел му се опъна здраво, за да защити 6-ото си място.

Междувременно Сийвер догони съотборника си Колденхоф, докато търсеше възможност да вземе 4-о място. Направи го, в този момент Херлингс изпревари Патурел и бързо улови двойката.

Февър току-що бе повел, когато Гайсер се залепи зад Прадо. Словенецът трябваше бързо да изпревари испанеца, тъй като Херлингс ги догонваше.

След като изпревари Колденхоф, Херлингс задмина и Сийвер и догони първите трима на 13-ия тур. Гайсер започна да прави грешки, преследвайки Прадо. Състезателят на Honda успя да стане 3-и, но само на няколко секунди пред Херлингс. Не след дълго Херлингс прелетя покрай Гайсер и третото беше най-доброто, което можеше да направи, тъй като Февър спечели четвъртата си победа в манш за сезона. Прадо завърши втори.

Във второ състезание Прадо отново стартира добре и поведе пред Гайсер, Йонас, Херлингс и Кайроли. Имаше проблем за победителя в първия манш, тъй като Февър изостана. Йонас, Херлингс и Кайроли почти се сблъскаха, докато се бореха за трето място. Херлингс спечели тази битка. Йонас направи грешка и излезе от пистата, което му струваше две места, докато Кайроли и неговият съотборник Брайън Боджърс от Standing Construct GasGas Factory Racing профучаха покрай него.

Херлингс също беше по-бърз от Гайсер, когато насочи поглед към Прадо, който беше 3.219 секунди напред. Гайсер искаше да отвърне на удара, тъй като беше близо до „Куршума“. Херлингс направи най-бързата обиколка на състезанието, когато се приближи малко до Прадо. Гайсер също беше там, но започваше да бъде атакуван от Боджърс.

Битката между Прадо и Херлингс разгневи испанските фенове, тъй като холандецът оказваше огромен натиск върху младия испанец. Борбата продължи няколко обиколки, но в крайна сметка в 10-ата обиколка Херлингс успя да направи хубаво и чисто изпреварване на Прадо, за да заеме първото място.

След това Йонас изпревари Боджърс за 5-о място, а Гайсер преследваше Прадо. Докато фокусът му беше върху ездача на KTM пред него, Кайроли успя да се промъкне сред словенеца и да се включи в битката за трето място.

На 13-ата обиколка Гайсер най-накрая успя да изпревари Прадо за второто място, а Кайроли се стремеше да направи същото. Прадо успя да задържи Кайроли зад себе си, за да осигури трето място в състезанието.

Херлингс спечели с 4.281 сек. пред Гайсер, който подобри резултата си във второ състезание. За Херлингс това бе 6-а победа в Гран при за сезон 2021, докато Прадо отбеляза 2-о място у дома, а Гайсер завърши трети като цяло за втори пореден уикенд.

Сега предстоят три поредни старта в Пиетрамурата. Херлингс води шампионата с 12 т. пред Февър, а Гайсер изостава с 3 т. на трета позиция.

Next Post

Четвърто място за Теодор Кабакчиев и 21-во за Любомир Иванов в „Sea to Sky 2021“

Отлично каране направиха двамата ни представители Теодор Кабакчиев и Любомир Иванов на ендуро надпреварата „Sea to Sky 2021“ в околностите на Кемер, Турция. Теодор Кабакчиев, който кара „Хускварна“ с подкрепата […]