MXGP: Хорхе Прадо триумфира в Чехия


Хорхе Прадо от екипа на Red Bull KTM Factory Racing спечели MXGP на Чехия. Състезанието в Локет се завърна в календара на ФИМ, а заводският тим на КТМ доминира в него, тъй като най-високо на стълбичката в малкия клас МХ2 се изкачи Матия Гуаданини.

В първия манш Хорхе Прадо взе четвъртия си Fox Holeshot за сезона и поведе пред Тим Гайсер (Team HRC), Бен Уотсън (Monster Energy Yamaha Factory Racing) и Глен Колденхоф, които изпревариха Ромен Февър (Monster Energy Kawasaki Racing).

Междувременно Иво Монтичели от Monster Energy Kawasaki Racing Team имаше лош старт, тъй като удари бариерата и му трябваше време да потегли.

По време на състезанието Прадо и Гайсер държаха нещата в свои ръце. Те се движеха заедно в рамките на половин секунди един от друг. Уотсън направи страхотно каране на трето място.

Уотсън обаче беше подложен на огромен натиск от пилотите зад него. Загуби позиции от Колденхоф, Февър, Сийвър и Антонио Кайроли от Red Bull KTM Factory Racing. Те изпревариха британеца в деветата обиколка.

След това Уотсън загуби още една позиция от Паулс Йонас от Standing Construct GasGas Factory Racing, който се бореше добре в десетката. Няколко обиколки по-късно латвиецът имаше проблем с мотора, което го принуди да спре.

Гайсер започна да натиска повече, за да вземе победата от Прадо, но това не беше достатъчно. Испанецът взе победата пред ездача на Honda, а Февър завърши трети пред Колденхоф и Сийвър.

Когато бариерата падна за втория манш, Прадо за пореден път грабна още един Fox Holeshot. Съотборникът му, Кайроли не губеше време да отнеме преднината и да се измъкне отпред.

Двата фабрични мотора на KTM бяха последвани от Сийвър, Колденхоф и Гайсер. Иво Монтичели направи много по-добър старт и бе 6-и. След това Гайсер мина покрай Колденхоф за четвърта позиция и започна да оказва натиск върху Сийвър, който успя да се лепне за Прадо.

Три обиколки по-късно, след като беше 4-и, Гайсер катастрофира и трябваше да влезе в питлейна, за да фиксира лоста на съединителя, който беше задръстен в предпазителя на ръката му. Словенецът влезе отново в състезанието на 30-о място и трябваше да направи страхотно каране, за да се върне на 15-то място, където и завърши.

Сийвър взе второто място от Прадо, а Кайроли продължи да води. Пилотът на KTM Шон Симпсън направи страхотна езда и отиде на шеста позиция. Калвин Влаандерен от Gebben Van Venrooy Yamaha Racing търсеше начин да атакува Симпсън, на допусна малка грешка, която го изпрати зад огражденията няколко обиколки преди финала и той не завърши състезанието.

Кайроли спечели третото си състезание (манш) за сезона, Сийвър бе втори, а Прадо – трети. Топ 5 оформиха Колденхоф и Монтичели. На подиума най-високо се качи Хорхе Прадо, който спечели Гран при на Чехия, като Антонио Кайроли бе втори на кутията, продължавайки поредицата си от подиуми, а Джеръми Сийвър взе първия си подиум за сезона.

Гайсер загуби ценни точки, но все още води шампионата със 194 т., с 11 пред Кайроли – 183 и Прадо – 177, а четвърти е Февър със 174. Двойката на КТМ се придвижва нагоре в класацията.СЛЕДВАЩА

Феновете се завръщат по трибуните на "Монца" за Гран При на Италия

Тази година Гран При на Италия ще се проведе пред зрители на трибуните на легендарната писта “Монца”. Това обявиха от […]